Zielone złoto Umbrii, czyli oliwa z oliwek Costa d'Oro

W 1968 roku ze współpracy dwóch włoskich rodzin narodziła się firma Costa d’Oro. Jej założyciele obrali za cel stworzenie wysokojakościowej oliwy z oliwek, która byłaby najprawdziwszym odzwierciedleniem Umbrii, skąd pochodzili. Z czasem to postanowienie zmieniło się w globalną misję, a oliwy extra virgin Costa d’Oro dotarły do niemal każdego zakątka świata.
Oliwa z oliwek- skarb Italii
Drzewka oliwne uprawiano już od czasów starożytnych. Na tereny dzisiejszych Włoch przybyły w VIII wieku p.n.e., by stopniowo rozprzestrzenić się po całym południu. To właśnie Starożytnym Rzymianom i ich zamiłowaniu do wystawnych uczt zawdzięczamy fakt, iż oliwa z oliwek szybko stała się cenionym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
W czasach Renesansu Włochy były głównym światowym producentem oliwy z oliwek. W XVII wieku uprawa oliwek była tu tak popularna, że stała się znakiem rozpoznawczym wielu regionów Italii. Na przełomie XVIII i XIX wieku dotarła też do Umbrii.
Zielona Umbria- kolebka Costa d’Oro
Górzysta, położona w centrum Włoch Umbria, od dawien dawna opisywana była jako niezwykle urokliwa, słoneczna kraina, tętniąca życiem natury, zieleni, obfitująca w liczne wzgórza oraz drzewa oliwne. Dlatego region ten nazywano „zieloną Umbrią”. Obraz zielonej Umbrii po dziś dzień kojarzony jest z żyzną ziemią i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami. Nazwa firmy Costa d’Oro stanowi hołd złożony Umbrii. W dosłownym tłumaczeniu oznacza bowiem „złociste wzgórze”: „costa” w umbryjskim dialekcie to złoto, a „oro” – wzgórze.
Różnorodność smaków i aromatów oliw Costa d’Oro
Wierna tradycyjnym wartościom oraz metodom uprawy, firma Costa d’Oro dąży do tego, aby w jak największym stopniu łączyć ludzi, ziemię i pasję. Do produkcji oliw wykorzystuje oliwki pochodzące z całego obszaru Morza Śródziemnego. Dzięki temu tworzy oliwy o zróżnicowanych kompozycjach zapachowych i smakowych. Główne odmiany wykorzystywane w produkcji oliw Costa d’Oro to:
Coratina – zdolna do adaptacji w różnych warunkach, odporna na zimno, popularna w regionie Apulii.
Moraiolo – uprawiana głównie na wzgórzach Umbrii, zawiera dużo skwalenu i polifenoli.
Carolea – uprawiana we włoskiej Kalabrii, idealna także do produkcji oliwek stołowych.
Koroneiki – niegdyś postrzegana jako święty owoc i dar od bogów; uprawiana na Peloponezie i Krecie.
Ogliarola barese o cima di Bitonto – uprawiana głównie w Apulii; odporna na mróz i wiatr; bardzo owocowy smak z nutami oliwki i innych dojrzałych owoców, intensywny cierpki posmak.
Hojiblanca – uprawiana w hiszpańskiej Andaluzji; szczególnie odporna na ekstremalne warunki pogodowe, w których inne odmiany mogłyby sobie nie poradzić.
Picual – uprawiana głównie w Kordobie i Grenadzie; wyrazista w smaku odmiana dla koneserów oliw.
Arbequina – uprawiana w Andaluzji i Portugalii; słodki posmak bez żadnej goryczki; delikatna w smaku.
Cornicabra – uprawiana głównie w Hiszpanii, m.in. w Madrydzie i w Toledo; charakteryzuje się lekko jabłkowymi nutami.
Chemlali – najpopularniejsza odmiana oliwek uprawiana w Tunezji (70%).
Costa d’Oro inspiruje ludzi na całym świecie, aby czerpali radość z tego, co naturalne i żyli prawdziwie. Dlatego tak pieczołowicie dba o autentyczność swoich produktów, a innowacje wykorzystuje do tego, by do kuchni powróciły wspaniałe smaki przeszłości.