Archives

  • Termin przydatności do spożycia, a data minimalnej trwałości

    Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się napisy „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok” albo „najlepiej spożyć przed”. Często nie zwracamy na nie uwagi lub też uważamy, że znaczą one to samo. Trzeba zaznaczyć, iż koniecznie powinniśmy czytać terminy podane na etykiecie i wiedzieć, że te znaczenia różnią się od siebie. „Należy spożyć do: (data)” – …

    More  →
  • Przechowywanie produktów spożywczych

    Często zastanawiamy się, jak przechowywać żywność. Czy wędlinę pozostawiamy w folii, czy jajka należy umyć przed włożeniem do lodówki, albo co zrobić, kiedy zostanie nam połowa obiadu. Niewątpliwie ważnym sposobem bezpiecznego przechowywania żywności, jest trzymanie jej w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce. Dzięki temu ograniczamy ryzyko rozwoju szkodliwych mikroorganizmów oraz nasza żywność dłużej pozostaje świeża. …

    More  →
  • Rozsądnie o glutenie – czy jest się czego bać?

    By w pełni odczuć korzyści płynące z odstawienia glutenu, należy podejść do sprawy racjonalnie, świadomie i przede wszystkim konsekwentnie. Dieta bezglutenowa oparta na odpowiednio zbilansowanej kuchni nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc. Co więcej, jest szansa, że zaowocuje bardziej urozmaiconym menu. Gluten, ze swojej diety, bezwzględnie powinny wykluczyć osoby cierpiące na celiakię, nadwrażliwość lub alergię …

    More  →
Aktualizacja koszyka…
  • Brak produktów w koszyku.
Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.