Bigos z Tabasco® Chipotle Sauce

Bigos z Tabasco® Chipotle Sauce

Czas Przygotowania 240 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • 1 kg kapusty świeżej - pół średniej główki
  • 2 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania
  • 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g łopatki wołowej
  • 500 g boczku surowego bez skór
  • 180 g kiełbasy myśliwskiej podwędzanej
  • 150 g boczku parzonego wędzonego
  • 2 duże cebule - do 400 g
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek - lub więcej
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 1 goździk, 2 ziarna jałowca, majeranek , TABASCO® Chipotle Sauce

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Szykowanie bigosu zacznij od namoczenia suszonych grzybów. 80 gr. Odcedź grzyby z wody, ale wody nie wylewaj. Wodę z moczenia grzybów dodajemy potem do bigosu. Odcedzone grzyby posiekaj na drobne paski.

Dwa kilogramy kapusty kiszonej odciśnij dokładnie z wody, a następnie posiekaj. Kapustę umieść w garnku. Wlej dwie i pół szklanki zwykłej wody ale tyle, by przykryć wodą kapustę.

Białą  kapustę   posiekaj i umieść na sitku w zlewie. Sparz kapustę wrzątkiem z czajnika. Sparzoną kapustę umieść w garnku razem z kapustą kiszoną. Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj całość a następnie zmniejsz moc palnika.

W trakcie gotowania się kapusty przygotuj mięso.

Im więcej różnych mięs, tym bogatszy smak bigosu.

Smalec roztop na dużej patelni, a następnie wyłóż też razem wszystkie rodzaje pokrojonego mięsa. Mięso podsmażaj na średniej mocy palnika

Dodaj wszystkie przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 1 goździk, 2 ziarna jałowca. Wlej też wodę, która została z moczenia grzybów  oraz dodaj posiekane grzyby. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Kolejno dodaj też podsmażone na patelni mięso. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką. Bigos gotuj cały czas na bardzo małej mocy palnika.

Na samym końcu przygotuj cebule oraz wędzonki i przesmaż. Po tym czasie całą zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się bigosem. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Posiekaj też drobno minimum 50 gramów suszonych śliwek.

Bigos gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny. Jeśli planujesz dodać do bigosu czerwone wino, to zrób to pierwszego lub ostatniego dnia gotowania bigosu i dopraw TABASCO® Chipotle Sauce .

Produkty z Przepisu

60 ml
12,79 zł
Please select
150 ml
27,99 zł
Please select