Bigos z Tabasco® Chipotle Sauce

Aromatyczny bigos z Tabasco® Chipotle Sauce

Czas Przygotowania 240 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        TABASCO® Chipotle Sauce

  •        1 kg kapusty świeżej 

  •        2 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania

  •        80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia

  •        500 g łopatki wieprzowej

  •        300 g łopatki wołowej

  •        500 g boczku surowego bez skór

  •        180 g kiełbasy myśliwskiej podwędzanej

  •        150 g boczku parzonego wędzonego

  •        2 duże cebule - do 400 g

  •        50 g suszonych śliwek bez pestek 

  •        1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 

  •        5 ziaren ziela angielskiego

  •        Łyżeczka czarnego pieprzu

  •        5 liści laurowych

  •        1 goździk

  •        2 ziarna jałowca
  •        Majeranek

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Namocz suszone grzyby, a następnie odcedź z wody, ale nie wylewaj jej,  dodaj ją później do bigosu. Odcedzone grzyby posiekaj na drobne paski. 

  2.  Kapustę kiszoną odciśnij dokładnie z wody, a następnie posiekaj ją.  Kapustę umieść w garnku, zalej zwykłą wodą, tak aby ją przykryć.

  3.  Posiekaj białą kapustę i umieść na sitku w zlewie. Sparz kapustę  wrzątkiem. Sparzoną kapustę razem z kapustą kiszoną umieść w garnku. Garnek przykryj, zagotuj całość,a następnie zmniejsz moc palnika.

  4.  W trakcie gotowania się kapusty przygotuj mięso. Im więcej rodzajów  mięs, tym bogatszy smak bigosu.

  5.  Smalec roztop na dużej patelni, a następnie wyłóż razem wszystkie rodzaje  pokrojonego mięsa. Mięso podsmażaj na średniej mocy palnika.

  6.  Dodaj wszystkie przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę  czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 1 goździk, 2 ziarna jałowca. Wlej też  wodę, która została  z moczenia grzybów oraz  dodaj posiekane grzyby.  Wszystko dokładnie wymieszaj

  7.  Kolejno dodaj też podsmażone na patelni mięso. Całość wymieszaj  i przykryj przykrywką. Bigos gotuj cały czas na bardzo małej mocy palnika

  8.  Na samym końcu przygotuj cebule oraz wędzonki i przesmaż. Po tym  czasie całą zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się bigosem.  Kiełbasę pokrój w kostkę  i dodaj  do bigosu. Posiekaj też drobno suszone  śliwki

  9.  Bigos gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny. Jeśli  planujesz dodać do bigosu czerwone wino, to zrób to pierwszego lub  ostatniego dnia gotowania bigosu, na koniec dopraw TABASCO® Chipotle  Sauce.

  10.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

60 ml
12,79 zł
Please select
150 ml
27,99 zł
Please select