
Burger BLT
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska
Składniki
- 800 g mielonego mięsa wołowego (20% tłuszczu)
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- 1 średniej wielkości pomidor
- 4 duże liście sałaty lodowej
- 10 krążków papryki Jalapeno
- 4 bułki do hamburgera
- 80 g majonezu
- 80 g Sos Hamburgerowy Develey
- TABASCO® Sauce
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj 4 okrągłe kotlety o grubości ok. 3 cm.
- Plastry boczku usmaż na grillu, do uzyskania chrupkości.
- Majonez dopraw sosem TABASCO®.
- Kotlety smaż na grillu/patelni ok. 3 min z każdej strony (temperatura wewnętrzna mięsa burgerowego powinna osiągnąć 68°C). Kiedy kotlety będą już niemal gotowe do serwowania, opiecz bułki na grillu.
- Posmaruj bułkę doprawionym majonezem, połóż usmażony kotlet, na kotlet wyłóż odpowiednio: sałatę, plaster pomidora, paski smażonego boczku, krążki papryki Jalapeno.
- Wieczko bułki posmaruj sosem hamburgerowym, nakryj całość.