Powrót
Udostępnij:

Burger Halloumi

30 min
6  osoby
YouTube

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Fusion

Składniki

Ciabatta (lub gotowe ciabatty):

  • 400 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 15 g soli
  • 1 szczypta cukru
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

         Extra Virgin Costa d’ Oro

 

Pozostałe składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 ser halloumi 200 g
  • 6 plasterków boczku
  • ½ awokado
  • 1 garść rukoli
  • sól
  • papryka chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin Costa d’Oro
  • sok z ½ cytryny
  • chrzan śmietankowy z pomarańczą

Sposób przygotowania

Rozpuść drożdże i cukier w wodzie. Wszystkie składniki zagnieć mikserem ręcznym za pomocą haka do ciasta, aż będzie gładkie ( lub ręcznie). Ciasto zostaw do wyrośnięcia w przykrytej misce, przez noc (co najmniej 12 godzin).

Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na posypaną mąką blat i podziel na 6 porcji. Uformuj bułeczki, uważając, aby nie zgnieść ciasta. Bułeczki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 250 ° grzania górnego / dolnego. Umieść blachę z ciabattą na najniższej półce w piekarniku i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 ° i umieść blachę na drugim ruszcie od dołu na 12-15 minut do zarumienienia.

Cukinię pokrój w cienkie plastry o grubości 2 mm, posmaruj oliwą z oliwek i przypraw papryką chili w proszku i solą. Halloumi pokrój w plastry o grubości 1 cm, awokado pokrój wzdłuż na kawałki i skrop sokiem z cytryny, aby zapobiec jego brązowieniu.

Na patelni grillowej lub w piekarniku grilluj cukinię, halloumi i boczek, z obu stron. Bułeczki ciabatta przekrój na pół. Dół posmaruj chrzanem śmietankowym z pomarańczą. Rozłóż rukolę i ułóż 2 plasterki halloumi. Na wierzch dodaj cukinię, kawałki awokado i chrupiący grillowany boczek. Na koniec nałóż trochę chrzanu i ciesz się pysznym smakiem.

Produkty z przepisu

array(0) { }