
Klopsiki w sosie
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego
- 100 ml mleka
- 110 g marchwi
- 2 cebule
- 200 ml bulionu cielęcego
- 40 g bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki Musztardy Bawarskiej Develey
- TABASCO® Sauce
- 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zmiel mięso, dodaj bułkę tartą i mleko.
- Podsmaż na patelni z rozgranym olejem marchewkę i posiekaną cebulę aż zmiękną, po czym dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i sosem TABASCO® i dobrze wymieszaj.
- Uformuj nieduże klopsiki, obtocz je w mące i usmaż na patelni z masłem, aż się zarumienią.
- Dorzuć posiekaną cebulkę, podsmaż, dolej bulion i dodaj musztardę. Duś całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodaj mieloną paprykę.
- Podawaj z ziemnakami i ulubioną surówką.