
Kotlety schabowe po alzacku
Składniki
- 500g kotletów schabowych bez kości
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40g mąki
- 40g masła (lub 3 łyżki oleju)
Do przygotowania sosu:
- 2 łyżeczki przecieru pomidrowego
- 1 płaska łyżeczka mąki
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy w proszku
- 1/2 łyżeczki łagodnej Pasty Paprykowej Univer
Do przygotowania kapusty:
- 100g boczku
- 40g masła lub 4 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1kg kiszonej kapusty
- 100ml białego wina
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Na wierzch:
- 4 parówki
- 20g masła lub 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Kotlety schabowe pokroić na 4 grubsze lub 8 cieńszych plastrów, lekko rozbić, posolić. Plastry obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym maśle (lub oleju) z obu stron przez 2-3 minuty, odstawić.
Z tłuszczu pozostałego na patelni przygotować sos: przez 1 minutę dusić w nim przecier pomidorowy i mąkę, a następnie dodać 200 ml wody. Doprawić kminkiem i przyprawą uniwersalną w proszku, dodać łagodną paste paprykową, gotować przez 2 minuty. Następnie dodać mięso i dusić całość pod przykryciem przez około 25 minut.
Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle (oleju). Cebulę posiekać, dodać do boczku. Dusić 4-5 minut, dodać kiszoną kapustę, kminek, następnie gotować pod przykryciem przez 45-50 minut, do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wina, aby zapobiec przywieraniu i przypaleniu.
Parówki pokroić w plastry, dusić na roztopionym maśle (oleju). Podawać układając najpierw kotlety, następnie sos, potem kapusta, a na wierzch plasterki parówek.