Kotlety schabowe po alzacku

Kotlety schabowe po alzacku

Czas Przygotowania 75 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • 500g kotletów schabowych bez kości
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40g mąki
  • 40g masła (lub 3 łyżki oleju)

Do przygotowania sosu:

  • 2 łyżeczki przecieru pomidrowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy w proszku
  • 1/2 łyżeczki łagodnej Pasty Paprykowej Univer

Do przygotowania kapusty:

  • 100g  boczku
  • 40g masła lub 4 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 100ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Na wierzch:

  • 4 parówki
  • 20g masła lub 1 łyżka oleju

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Kotlety schabowe pokroić na 4 grubsze lub 8 cieńszych plastrów, lekko rozbić, posolić. Plastry obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym maśle (lub oleju) z obu stron przez 2-3 minuty, odstawić.

Z tłuszczu pozostałego na patelni przygotować sos: przez 1 minutę dusić w nim przecier pomidorowy i mąkę, a następnie dodać 200 ml wody. Doprawić kminkiem i przyprawą uniwersalną w proszku, dodać łagodną paste paprykową, gotować przez 2 minuty. Następnie dodać mięso  i dusić całość pod przykryciem przez około 25 minut.

Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle (oleju). Cebulę posiekać, dodać do boczku. Dusić 4-5 minut, dodać kiszoną kapustę, kminek, następnie  gotować pod przykryciem przez 45-50 minut, do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wina, aby zapobiec przywieraniu i przypaleniu.

Parówki pokroić w plastry, dusić na roztopionym maśle (oleju). Podawać układając najpierw kotlety, następnie sos, potem kapusta, a na wierzch plasterki parówek.

Produkty z Przepisu

70 g
4,20 zł