Kotlety schabowe po alzacku

Przepyszne kotlety schabowe po alzacku

Czas Przygotowania 75 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  •        500 g kotletów schabowych bez kości

  •        1 płaska łyżeczka soli

  •        40 g mąki

  •        40 g masła lub 3 łyżki oleju

SOS:

KAPUSTA:

  •        100 g boczku

  •        1 mała cebula

  •        1 kg kiszonej kapusty

  •        40 g masła lub 4 łyżki oleju

  •        100 ml białego wina

  •        1/2 łyżeczki mielonego kminku

NA WIERZCH:

  •        4 parówki

  •        20 g masła lub 1 łyżka oleju

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Kotlety schabowe pokrój na 4 grubsze lub 8 cieńszych plastrów, lekko  rozbij, posól.

  2.  Plastry obtocz w mące, obsmaż z obu stron na rozgrzanym maśle lub oleju  przez 2-3 minuty, odstaw.

  3.  Z tłuszczu pozostałego na patelni przygotuj sos, dodaj 2 łyżeczki Passaty  Przecieru Pomidorowego Mutti i mąkę, a następnie dodaj 200 ml wody,  zagotuj przez 1 minutę.

  4.  Dopraw kminkiem i przyprawą uniwersalną w proszku, dodaj 1/2 łyżeczki  Łagodnej Pasty Paprykowej Univer, gotuj przez 2 minuty.

  5.  Następnie dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez około 25 minut.

  6.  Boczek pokrój w drobną kostkę i lekko podsmaż na maśle lub oleju.

  7.  Cebulę posiekaj, dodaj do boczku i duś przez 4-5 minut, następnie dodaj  kiszoną kapustę, kminek i gotuj pod przykryciem do miękkości. W razie  potrzeby dolej odrobinę  wina,  aby zapobiec przywieraniu i przypaleniu.

  8.  Parówki pokrój w plastry i duś na roztopionym maśle lub oleju.

  9.  Podawaj układając najpierw kotlety, następnie sos, potem kapustę, a na  wierzch plasterki parówek.

  10.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

70 g
5,07 zł