
Żeberka z sosem TABASCO® i grzybami
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Meksykańska
Składniki
- 4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 1 średnia cebula
- 0,5 kg średnich pieczarek
- pęczek włoszczyzny
- kilka gałązek natki pietruszki i kopru
- 2-3 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia
- Sos Sojowy Kikkoman
- TABASCO® Sauce
- Sos Tatarski DEVELEY
- cukier trzcinowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Żeberka oczyść i umyj. W rondlu nastaw warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzuć do niego żeberka i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij i delikatnie osusz.
- Na patelni rozgrzej olej, na nim przesmaż żeberka, aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalej syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, sosu TABASCO® i odrobiny bulionu. Duś kilka minut, aż sos trochę odparuje.
- Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Skarmelizuj je na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Obfi cie posyp posiekaną natką i koprem. Podawaj razem z żeberkami.
- Serwuj z sosem Tatarskim.