Powrót
Udostępnij:

Zupa krem pomidorowy z mascarpone i bazylią

30 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Śródziemnomorska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 8 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • szklanka wody
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman (zamiast soli)
  • 200 g pomidorów Pelati Mutti
  • 700 g przecieru pomidorowego Mutti
  • 250 g serka Mascarpone
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek Olivana Extra Virgin

 

Sposób przygotowania

  1. W rondlu z grubym dnem, rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę (5 szt.) oraz czosnek i zeszklij na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę, selera i pora, obsmaż i dopraw odrobinę świeżym tymiankiem.
  3. Dodaj szklankę wody i gotuj przez 15min., całość dopraw sosem sojowym zamiast soli.
  4. W między czasie w osobnej miseczce, wymieszaj drobno pokrojoną cebulkę, pomidory Pelati, świeże liście bazylii oraz łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Na talerz wyłóż łyżkę gotowej salsy pomidorowej tworząc wyspę na środku, na wierzch połóż łyżeczkę mascarpone, udekoruj liśćmi bazylii.
  6. Do bulionu warzywnego dodaj przecier pomidorowy, zagotuj chwile i zmiksuj całość na krem.
  7. Wypełnij przygotowany talerz kremem pomidorowym a na koniec polej łyżką oliwy z oliwek.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.