
Zupa krem pomidorowy z mascarpone i bazylią
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Przepis w wersji wideo
Składniki
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 seler
- 8 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- masło
- szklanka wody
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman (zamiast soli)
- 200 g pomidorów Pelati Mutti
- 700 g przecieru pomidorowego Mutti
- 250 g serka Mascarpone
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek Mueloliva Extra Virgin
Sposób przygotowania
- W rondlu z grubym dnem, rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę (5 szt.) oraz czosnek i zeszklij na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, selera i pora, obsmaż i dopraw odrobinę świeżym tymiankiem.
- Dodaj szklankę wody i gotuj przez 15min., całość dopraw sosem sojowym zamiast soli.
- W między czasie w osobnej miseczce, wymieszaj drobno pokrojoną cebulkę, pomidory Pelati, świeże liście bazylii oraz łyżkę oliwy z oliwek.
- Na talerz wyłóż łyżkę gotowej salsy pomidorowej tworząc wyspę na środku, na wierzch połóż łyżeczkę mascarpone, udekoruj liśćmi bazylii.
- Do bulionu warzywnego dodaj przecier pomidorowy, zagotuj chwile i zmiksuj całość na krem.
- Wypełnij przygotowany talerz kremem pomidorowym a na koniec polej łyżką oliwy z oliwek.