Zupa krem pomidorowy z mascarpone i bazylią

Zupa krem pomidorowy z mascarpone i bazylią

Czas Przygotowania 30 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 8 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • szklanka wody
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman (zamiast soli)
  • 200 g pomidorów Pelati Mutti
  • 700 g przecieru pomidorowego Mutti
  • 250 g serka Mascarpone
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek Mueloliva Extra Virgin

 

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. W rondlu z grubym dnem, rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę (5 szt.) oraz czosnek i zeszklij na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę, selera i pora, obsmaż i dopraw odrobinę świeżym tymiankiem.
  3. Dodaj szklankę wody i gotuj przez 15min., całość dopraw sosem sojowym zamiast soli.
  4. W między czasie w osobnej miseczce, wymieszaj drobno pokrojoną cebulkę, pomidory Pelati, świeże liście bazylii oraz łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Na talerz wyłóż łyżkę gotowej salsy pomidorowej tworząc wyspę na środku, na wierzch połóż łyżeczkę mascarpone, udekoruj liśćmi bazylii.
  6. Do bulionu warzywnego dodaj przecier pomidorowy, zagotuj chwile i zmiksuj całość na krem.
  7. Wypełnij przygotowany talerz kremem pomidorowym a na koniec polej łyżką oliwy z oliwek.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
12,99 zł
250 ml
Naklejki
vegan
14,49 zł
700 g
7,69 zł
400 g
5,99 zł
500 g
4,99 zł
400 g
4,99 zł

Inne Przepisy