Costa d’Oro – jak powstaje złoto w butelce

Costa d’Oro – jak powstaje złoto w butelce

Od drzewka oliwnego do butelki w kuchni wiedzie daleka droga. Costa d’Oro dokłada wszelkich starań, aby oliwy, które trafiają na półki sklepowe, były najwyższej jakości. Jak przebiega proces produkcji?

Dostawcy Costa d’Oro

Proces produkcji oliwy zaczyna się od wyboru dostawców oliwek. Kryteriów selekcji jest bardzo wiele, ale dla Costa d’Oro jednymi z najbardziej istotnych są tradycyjne metody uprawy i troska o ochronę środowiska. Są to wartości, które przyświecają firmie od momentu powstania i mimo upływu lat oraz rozwoju technologii, nadal stanowią jeden z filarów działalności Costa d’Oro.

Tłoczenie oliwek extra virgin

Do produkcji oliwy najlepiej nadają się oliwki, które są jeszcze niezupełnie dojrzałe — zapewniają oliwie lepszy smak i więcej cennych składników odżywczych, niż owoce w pełni dojrzałe. Dlatego z drzewek zbierane są właśnie takie oliwki. Natychmiast po zebraniu przewożone są do tłoczni, gdzie tłoczy się je w ciągu 24 godzin. Oliwę extra virgin uzyskuje się z pierwszego tłoczenia, które odbywa się z wykorzystaniem wyłącznie procesów mechanicznych (bez środków chemicznych). Po wytłoczeniu następuje malaksacja, czyli mielenie oliwek na jednolitą masę, ubijanie i mieszanie przez ok. 40 minut w temperaturze nieprzekraczającej 27°C i bez dostępu tlenu. W przypadku oliwy filtrowanej ostatnim etapem jest filtrowanie. Gotowa oliwa trafia do specjalnych zbiorników. Do butelek zostaje przelana dopiero na krótko przed dalszą wysyłką.

Oliwa z oliwek pod mikroskopem

Podczas procesu produkcji oliwa Costa d’Oro poddawana jest licznym testom - w laboratoriach albo bezpośrednio w tłoczni. W trakcie testów sprawdzane są jej właściwości organoleptyczne, harmonia i intensywność smaku, a także skład. Warto wspomnieć, że Costa d’Oro jest pierwszym producentem, który stworzył zespół certyfikowanych sommelierów oliwy uznawany przez Ministerstwo Rolnictwa Republiki Włoskiej i Włoskie Stowarzyszenie Przemysłu Olejowego (Assitol), badające właściwości organoleptyczne oliwy (wygląd, smak, barwa, zapach, konsystencja). 

Costa d’Oro a ochrona środowiska

Ponad 30% energii elektrycznej zużywanej podczas procesu produkcji w Costa d’Oro pochodzi ze źródeł woltaicznych. Troska o ochronę środowiska naturalnego, którą Firma kieruje się podczas wszystkich swych działań, została doceniona na świecie, a Costa d’Oro uhonorowana licznymi certyfikatami jakości.