Wiedza i przepisy Develey
Rozsmakuj się w lekturze

Dlaczego nasza musztarda jest inna?

Dlaczego nasza musztarda jest inna?
Dla Nas najważniejszy jest nie tylko SMAK, ale też JAKOŚĆ Develey od kilku lat stale pracuje nad poprawą składu swoich produktów. W 2017 r. wprowadziliśmy na rynek nowy ketchup premium, który cechuje się nie tylko jedną z najwyższych zawartości pomidorów na 100g ketchupu, ale przede wszystkim zastąpiliśmy w nim cukier rafinowany, nierafinowanym cukrem trzcinowym. Po tym rynkowym sukcesie przyszedł czas na korektę receptur naszych musztard. Ponieważ nasi konsumenci docenili nasz ruch z cukrem w ketchupie premium, taka zmiana była zatem oczywista w naszej nowej linii musztard premium. Tu jednak poszliśmy o krok dalej. Nie tylko dokonaliśmy zamiany cukru rafinowanego na cukier nierafinowany, ale także dokonaliśmy wymiany soli warzonej (potocznie zwanej kuchenną) na sól kamienną z Kłodawy. Dlaczego sól kłodawska? W pewnym sensie odpowiada na to pytanie nasz film, który przygotowała Polska Akademia Zdrowia ( zobacz ). Okazuje się, że nasz polski skarb, jakim jest sól kamienna z Kłodawy ma już ponad 200 mln lat. Dla przykładu popularna sól himalajska ma 20 mln lat. A czym różni się sól warzona od soli kamiennej? Różnica tkwi w jej pozyskiwaniu: sól warzoną wydobywa się przy użyciu wody. Niestety sól wydobywana na powierzchnię w tej technologii traci swoje wszystkie cenne minerały. Pozostaje tylko czysta sól (NaCl). Sól kamienna z Kłodawy wydobywana jest metodę wybuchową - najpierw, obecnie ok. 600 m pod ziemią kruszy się skały poprzez ładunki wybuchowe, a następnie wagonikami taka sól wyjeżdża na powierzchnię, gdzie jest dalej naturalnie rozdrabniana i pakowana do sprzedaży. Sól Kamienna z Kłodawy cechuje się ponadto tym, że nie zawiera chemicznych antyzbrylaczy, które są dodawane do soli warzonej. To oczywiście powoduje nam pewne utrudnienia w produkcji – taką sól jest dużo trudniej rozpuścić niż sól warzoną, ale za to mamy w naszych produktach to, co najcenniejsze w soli kłodawskiej. Poprosiliśmy o potwierdzenie tych cech bezpośrednio w Kopalni z Kłodawy. To, co uzyskaliśmy, to między innymi następujące informacje: (dane dostępne w siedzibie Develey) „ Sól kamienna z Kłodawy zawiera domieszki składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Obecne są przede wszystkim makroelementy: Wapń, Magnez, Sód, Chlor, Potas i Siarka oraz główne mikroelementy: Żelazo, JOD, Chrom, Selen, Miedz, Cynk, Miedź. Część z tych minerałów jest trudno rozpuszczalna w wodzie, jednakże ulega rozpuszczaniu w środowisku kwasów trawiennych, dostarczając organizmowi zarówno makro- jak i mikroelementów. Ich rozkład uwalnia jony magnezowe, wapniowe, żelazowe, potasowe, siarczanowe, węglanowe – składniki występujące w naturalnych wodach mineralnych. Równie korzystna jest śladowa ilość minerałów ilastych, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji środków łagodzących dolegliwości żołądkowe, a w swojej strukturze krystalicznej zawierają zróżnicowaną zawartość mikroelementów. Występujące w kłodawskiej soli kamiennej mikro i makroelementy nie są zawarte w samej soli, są one składową części nierozpuszczalnych występujących w złożu soli kamiennej. Nie posiada ich sól warzona, która jest praktycznie czystym NaCl z dodatkiem chemicznej substancji przeciwdziałającej jej zbrylaniu. To właśnie dzięki występującym przy kłodawskiej soli kamiennej biopierwiastkom sól kłodawska jest zdrowsza od soli warzonej.”