Dlaczego nasza musztarda jest inna?

Dla Nas najważniejszy jest nie tylko SMAK, ale też JAKOŚĆ Develey od kilku lat stale pracuje nad poprawą składu swoich produktów. W 2017 r. wprowadziliśmy na rynek nowy ketchup premium, który cechuje się nie tylko jedną z najwyższych zawartości pomidorów na 100g ketchupu, ale przede wszystkim zastąpiliśmy w nim cukier rafinowany, nierafinowanym cukrem trzcinowym. Po tym rynkowym sukcesie przyszedł czas na korektę receptur naszych musztard. Ponieważ nasi konsumenci docenili nasz ruch z cukrem w ketchupie premium, taka zmiana była zatem oczywista w naszej nowej linii musztard premium. Tu jednak poszliśmy o krok dalej. Nie tylko dokonaliśmy zamiany cukru rafinowanego na cukier nierafinowany, ale także dokonaliśmy wymiany soli warzonej (potocznie zwanej kuchenną) na sól kamienną z Kłodawy. Dlaczego sól kłodawska? W pewnym sensie odpowiada na to pytanie nasz film, który przygotowała Polska Akademia Zdrowia ( zobacz ). Okazuje się, że nasz polski skarb, jakim jest sól kamienna z Kłodawy ma już ponad 200 mln lat. Dla przykładu popularna sól himalajska ma 20 mln lat. A czym różni się sól warzona od soli kamiennej? Różnica tkwi w jej pozyskiwaniu: sól warzoną wydobywa się przy użyciu wody. Niestety sól wydobywana na powierzchnię w tej technologii traci swoje wszystkie cenne minerały. Pozostaje tylko czysta sól (NaCl). Sól kamienna z Kłodawy wydobywana jest metodę wybuchową - najpierw, obecnie ok. 600 m pod ziemią kruszy się skały poprzez ładunki wybuchowe, a następnie wagonikami taka sól wyjeżdża na powierzchnię, gdzie jest dalej naturalnie rozdrabniana i pakowana do sprzedaży. Sól Kamienna z Kłodawy cechuje się ponadto tym, że nie zawiera chemicznych antyzbrylaczy, które są dodawane do soli warzonej. To oczywiście powoduje nam pewne utrudnienia w produkcji – taką sól jest dużo trudniej rozpuścić niż sól warzoną, ale za to mamy w naszych produktach to, co najcenniejsze w soli kłodawskiej. Poprosiliśmy o potwierdzenie tych cech bezpośrednio w Kopalni z Kłodawy. To, co uzyskaliśmy, to między innymi następujące informacje: (dane dostępne w siedzibie Develey) „ Sól kamienna z Kłodawy zawiera domieszki składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Obecne są przede wszystkim makroelementy: Wapń, Magnez, Sód, Chlor, Potas i Siarka oraz główne mikroelementy: Żelazo, JOD, Chrom, Selen, Miedz, Cynk, Miedź. Część z tych minerałów jest trudno rozpuszczalna w wodzie, jednakże ulega rozpuszczaniu w środowisku kwasów trawiennych, dostarczając organizmowi zarówno makro- jak i mikroelementów. Ich rozkład uwalnia jony magnezowe, wapniowe, żelazowe, potasowe, siarczanowe, węglanowe – składniki występujące w naturalnych wodach mineralnych. Równie korzystna jest śladowa ilość minerałów ilastych, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji środków łagodzących dolegliwości żołądkowe, a w swojej strukturze krystalicznej zawierają zróżnicowaną zawartość mikroelementów. Występujące w kłodawskiej soli kamiennej mikro i makroelementy nie są zawarte w samej soli, są one składową części nierozpuszczalnych występujących w złożu soli kamiennej. Nie posiada ich sól warzona, która jest praktycznie czystym NaCl z dodatkiem chemicznej substancji przeciwdziałającej jej zbrylaniu. To właśnie dzięki występującym przy kłodawskiej soli kamiennej biopierwiastkom sól kłodawska jest zdrowsza od soli warzonej.”