Sukces musztardy rozpoczyna się w średniowieczu

Warto wiedzieć, że... sukces musztardy rozpoczyna się w średniowieczu

Za twórcę musztardy uważa się Piliniusza Starszego, żyjącego w latach 23 n.e. - 79 n.e., który ponad 2000 lat temu w starożytnym Rzymie połączył ze sobą utarte ziarna gorczycy i ocet. Jego recepturę ulepszył inny rzymianin - Paladius, który w IV wieku naszej ery wymieszał ziarenka gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem.

W średniowieczu musztardy używali wszyscy, a wraz z rozwojem cywilizacji w czasach nowożytnych pojawiły się pierwsze regulacje prawne, dotyczącej jej produkcji.

Największym producentem musztardy stała się Francja, a „stolicą musztardy” zostało miasto Dijon w Burgun. Charakterystyczny smak musztardy z Dijon przetrwał niezmieniony do dnia dzisiejszego, a inne rodzaje i smaki musztardy powstały na całym świecie.

Z Dijon i jego herbem nadanym przez króla Francji Karola IV wiąże się także jedna z teorii na temat pochodzenia słowa “musztarda”.