
Aromatyczny łosoś z kalafiorem
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy LESS SALT
- 180 g łososia ze skórą
- 1 główka czosnku
- Kilka boczniaków
- Pół papryczki chili
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- Kawałek zimnego masła
- 1 łyżka klarowanego masła
- Sól i pieprz
PUREE Z KALAFIORA:
- 1/4 główki kalafiora
- 20 g masła
- 50 ml śmietanki 36%
- Sok z połowy cytryny
- Sól
Sposób przygotowania
Łososia umyj i oczyść, zdejmij skórę (ale jej nie wyrzucaj). Skórę z łososia i czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz do momentu, aż skóra stanie się złota i chrupiąca, a czosnek stanie się miękki.
Pokrój kalafiora na mniejsze części i ugotuj do miękkości, zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietanę i masło, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Na rozgrzanej patelni na maśle usmaż boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj klarowane masło, połóż łososia i smaż przez 1,5 minuty, dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód i sok z cytryny oraz posiekaną papryczkę chili. Całość duś ok. 3 minuty. Łososia przewracaj co jakiś czas, aby cały był pokryty sosem. Pod koniec duszenia dodaj kawałek zimnego masła i wszystko zamieszaj.
Tak przygotowanego łososia podawaj z puree z kalafiora, smażonymi boczniakami, pieczonym czosnkiem i chipsem ze skóry z łososia. Całość polej sosem, w którym dusiła się ryba.
Smacznego 😊!