Makaron Rummo

Jakość al dente

Makarony Rummo to oryginalne włoskie makarony, które produkowane są już od ponad 175 lat. Historia marki rozpoczęła się w 1846 roku w miejscowości Benevento, nieopodal Neapolu. To tam Antonio Rummo otworzył rodzinną firmę, zajmującą się mieleniem pszenicy, pozyskiwanej od okolicznych rolników i wyrabianiem z niej makaronu.

Najwyższa jakość

Do produkcji makaronu wykorzystujemy wysokiej jakości semolinę pozyskaną z pszenicy twardej (Triticum durum). Dzięki temu nasz makaron jest al dente– sprężysty, lekko twardy w środku i miękki na zewnątrz. Pszenica durum gwarantuje też wysoką zawartość białka.

Główne cechy produktów:

  • Al dente po ugotowaniu
  • Zawartość aż 14,5% białka na 100g
  • Wytłaczane w formach z brązu
Makaron Rummo
Makarony Rummo to klasyczne makarony al dente. Nawet po dwukrotnym ugotowaniu lub podgrzaniu zachowują swój kształt, są sprężyste i nie sklejają się. Według badań marketingowych, przeprowadzonych przez włoską Agencję Badawczą BVA Doxa w 2020 oraz 2022 r., Rummo jest najbardziej lubianą przez Włochów marką makaronów i w tyle pozostawia liczną na rynku konkurencję.
lenta

Właściwości potwierdzone certyfikatem

 

Ciasto do produkcji makaronu klasycznego poddawane jest unikatowemu procesowi produkcyjnemu opatentowaną metodą „Powolnego Przetwarzania” (Lenta Lavorazione®), dzięki któremu uzyskiwany jest makaron o wyjątkowej sprężystości i smaku. Makaron swój ostateczny kształt otrzymuje w wyniku procesu wytłaczania z ciasta za pomocą specjalnych, rzemieślniczych form z brązu. Dzięki ich zastosowaniu makaron, oprócz swojego finalnego wyglądu, zyskuje też szorstką i porowatą powierzchnię, która później idealnie łączy się z sosem i zapobiega jego spływaniu z dania.

Rummo

Bogata oferta

 

W ofercie Rummo znajdują się również makarony bezglutenowe (podczas suszenia makarony te są poddawane specjalnej obróbce parowej, dzięki której po ugotowaniu mają zbliżoną konsystencję i smak do klasycznych makaronów), gnocchi (ulubione przez Włochów tradycyjne kluski ziemniaczane) oraz makarony BIO pełnoziarniste, o wysokiej zawartości błonnika, produkowane ze 100% włoskiej, ekologicznej pszenicy durum.

Makaron rummo z anchois i cytryną

Przepis z produktami Rummo

Makaron z anchois i cytryną

 

czas_przygotowania_ikona 30 min

liczba_osob_ikona 4 osoby

Poziom trudności
Łatwy

Poznaj produkty Rummo

Wybierz makarony jakie lubisz