
Czarny ryż smażony z warzywami
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- TABASCO® Pepper Sauce
- 100 g polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g ugotowanego czarnego ryżu
- Kilka łyżek bulionu
- Olej do smażenia
- Pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w poprzek włókien w cienkie paski, przesmaż w woku na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i selera pokrój w plasterki. Ponownie rozgrzej olej w woku, wrzuć marchewki i chwilę smaż, dodaj selera. Następnie wbij jajko i energicznie zamieszaj.
Wrzuć usmażoną wcześniej wołowinę i ugotowany ryż. Wlej kilka łyżek bulionu, dodaj do smaku 1-2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman, świeżo mielony czarny pieprz. Dla ostrości dodaj kilka kropel TABASCO® Pepper Sauce. Wszystko dobrze wymieszaj.
Podawaj udekorowane świeżymi warzywami.
Smacznego 😊!