Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman

Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman

Czas Przygotowania 205 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        TABASCO® Pepper Sauce

  •        1 cała tuszka gęsi

  •        Kilka średnich czerwonych jabłek

  •        2-3 łyżki miodu

  •        Kilka łyżek suszonego majeranku

  •        Kilka gałązek tymianku

  •        Kilka gałązek rozmarynu

  •        Sól, pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Tuszkę gęsi oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi także mocno przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.

  2. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszaj go z Sosem sojowym Kikkoman, miodem i TABASCO® Pepper Sauce.

  3. Pół godziny przed końcem pieczenia polewaj sosem gęś co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”.

  4. Po upieczeniu wyjmij ze środka gęsi cząstki owoców. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select