Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman

Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman

Czas Przygotowania 205 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • 1 cała tuszka gęsi
  • kilka średnich czerwonych jabłek
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
  • TABASCO® Sauce
  • kilka łyżek suszonego majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Tuszkę gęsi oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi także mocno przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
  2. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszaj go z sosem sojowym, miodem i sosem TABASCO®.
  3. Pół godziny przed końcem pieczenia polewaj sosem gęś co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”.
  4. Po upieczeniu wyjmij ze środka gęsi cząstki owoców. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
60 ml
11,99 zł

Inne Przepisy