
Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 1 cała tuszka gęsi
- kilka średnich czerwonych jabłek
- 2-3 łyżki miodu
- kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
- TABASCO® Sauce
- kilka łyżek suszonego majeranku
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Tuszkę gęsi oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi także mocno przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
- Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszaj go z sosem sojowym, miodem i sosem TABASCO®.
- Pół godziny przed końcem pieczenia polewaj sosem gęś co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”.
- Po upieczeniu wyjmij ze środka gęsi cząstki owoców. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.