Powrót
Udostępnij:

Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman

205 min
4+  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bez laktozy
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 1 cała tuszka gęsi
  • kilka średnich czerwonych jabłek
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
  • TABASCO® Sauce
  • kilka łyżek suszonego majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Tuszkę gęsi oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi także mocno przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
  2. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszaj go z sosem sojowym, miodem i sosem TABASCO®.
  3. Pół godziny przed końcem pieczenia polewaj sosem gęś co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”.
  4. Po upieczeniu wyjmij ze środka gęsi cząstki owoców. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.