
Grillowana sałata rzymska
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 sardele z oleju
- 1 ząbek czosnku
- TABASCO Green Sauce
- sól i świeżo mielony pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ocet jabłkowy
- 2 główki sałaty rzymskiej
- Świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
- Wymieszaj w misce 2 łyżki musztardy Dijon z dwoma drobno posiekanymi sardelami i starty ser
- Podbij smak TABASCO Green Sauce, dosól i popieprz do smaku
- Mieszając powoli dolewaj oliwę do momentu powstania gładkiej emulsji. Na koniec dolej odrobinę octu jabłkowego
- Przekrój wzdłuż główki sałaty rzymskiej, nasmaruj przed włożeniem na grilla rozgrzanego do 250 stopni. Grilluj 3 minuty
- Przełóż sałatę do miski z sosem, tak aby dobrze się nim nasączyła
- Wyłóż sałatę na talerz, zetrzyj dowolną ilość parmezanu