
Grillowane awokado
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 1/2 pęczka natki pietruszko
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 drobne dymki
- 100 g pieczarek
- 40 g masła
- 20 ml soku z cytryny
- 100 ml sosu BBQUE „Das Original” ( w wersji dla wegetarian) lub BBQUE Bacon
- 4 dojrzałe awokado
- Bagietka
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój na bardzo cienkie plasterki, posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i umieść na patelni zwykłej, grillowej lub na grillu. Usmaż na złoty kolor, przewracając w międzyczasie na drugą stronę. Po usmażeniu posól delikatnie bagietki.
- Oczyść szparagi i obierz dolną część, następnie odetnij końce i wyparz je we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie włóż je na chwilę do lodowatej wody. Posmaruj szparagi oliwą z oliwek i podpiecz je na grillu przez kilka minut, a następnie pokrój na kawałki.
- Natkę z pietruszki drobno pokrój. Opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój na pół. Dymkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki, a następnie usmaż na maśle na średnim ogniu na patelni zwykłej lub grillowej przez 5 minut, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni skrop je sokiem z cytryny. Następnie na patelni podsmaż krótko dymkę, a potem dodaj pomidory i smaż je jeszcze minutę. Całość wymieszaj ze szparagami i sosem BBQUE, dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestki i grilluj przez 3-4 minuty, następnie nafaszeruj je sałatką i udekoruj grzankami i pietruszką.
To danie przyciągające wzrok na każdym stole do grillowania!