
Grillowany bekon
Składniki
- Kikkoman Marynata Teriyaki
- 1 kg surowego bekonu bez kości
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Opcjonalnie: inne zioła i przyprawy do wyboru: imbir, wyciśnięty czosnek, kminek, etc.
Sposób przygotowania
Wymieszaj dobrze składniki marynaty. Oczyść bekon, potnij w plastry i marynuj w lodówce przynajmniej przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Grilluj plastry bekonu na tacce przez ok. 30 minut na średnim ogniu, przewracaj na obie strony. Możesz go przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie 5 minut. Polej Marynatą Teriyaki Kikkoman z obu stron na koniec grillowania. Na końcu mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Podawaj od razu z piklami, grillowaną papryką oraz chlebem lub tostami z grilla.
Smacznego 😊!