½ łyżki stołowej świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa słodkiej papryki
Opcjonalnie: inne zioła i przyprawy do wyboru: imbir, wyciśnięty czosnek, kminek, etc.
Kikkoman Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem do polania
Sposób przygotowania
Wymieszać dobrze składniki marynaty. Oczyścić bekon, pociąć w plastry i marynować w lodówce przynajmniej przez kilka godzin (lub całą noc).
Grillować plastry bekonu na tacce przez ok. 30 minut na średnim ogniu, przewracać na obie strony. Można go przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie 5 minut. Polać sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem z obu stron na koniec grillowania. Na końcu mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Podawać od razu z piklami, grillowaną papryką oraz chlebem lub tostami z grilla.