Powrót
Udostępnij:

Grillowany bekon

45 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Amerykańska

Składniki

  • 1 kg surowego bekonu bez kości
  • 250ml Kikkoman Marynata Teriyaki  (lub 150ml sosu sojowego + 2 łyżki miodu + 100ml białego  półsłodkiego wina)
  • 150ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki stołowe tymianku
  • 1 łyżka stołowa ostrej papryki
  • ½ łyżki stołowej  świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
  • Opcjonalnie: inne zioła i przyprawy do wyboru: imbir, wyciśnięty czosnek, kminek, etc.
  • Kikkoman Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem do polania

Sposób przygotowania

  1. Wymieszać dobrze składniki marynaty. Oczyścić bekon, pociąć w plastry i marynować w lodówce przynajmniej przez kilka godzin (lub całą noc).
  2. Grillować  plastry bekonu na tacce  przez ok. 30 minut na średnim ogniu, przewracać na obie strony. Można go przykryć  folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie  5 minut. Polać sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem z obu stron na koniec  grillowania. Na końcu mięso  powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
  3. Podawać od razu z piklami, grillowaną papryką oraz chlebem lub tostami z grilla.

Produkty z przepisu

array(0) { }