
Grillowany bekon
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska
Składniki
- 1 kg surowego bekonu bez kości
- 250ml Kikkoman Marynata Teriyaki (lub 150ml sosu sojowego + 2 łyżki miodu + 100ml białego półsłodkiego wina)
- 150ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki stołowe tymianku
- 1 łyżka stołowa ostrej papryki
- ½ łyżki stołowej świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
- Opcjonalnie: inne zioła i przyprawy do wyboru: imbir, wyciśnięty czosnek, kminek, etc.
- Kikkoman Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem do polania
Sposób przygotowania
- Wymieszać dobrze składniki marynaty. Oczyścić bekon, pociąć w plastry i marynować w lodówce przynajmniej przez kilka godzin (lub całą noc).
- Grillować plastry bekonu na tacce przez ok. 30 minut na średnim ogniu, przewracać na obie strony. Można go przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie 5 minut. Polać sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem z obu stron na koniec grillowania. Na końcu mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
- Podawać od razu z piklami, grillowaną papryką oraz chlebem lub tostami z grilla.