
Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Mutti Pomidory Pelati bez skórki
- TABASCO® Jalapeño Sauce
- 800 g łopatki wieprzowej
- 200 g suszonych śliwek
- 3-4 białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 laski cynamonu
- Garść grzybów mun
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- Czarny pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso oczyść i umyj. Pokrój w grubą kostkę. Usmaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzuć do garnka lub szybkowara - ugotuje się o połowę szybciej, zalej wodą 2-3 cm ponad mięso, dodaj laski cynamonu, ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek Sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na niedużym ogniu około 30 minut.
Grzyby mun zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dorzuć do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Grzyby odsącz z wody i pokrój na paski. Dorzuć do garnka. Całość wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie, a pomidory się rozgotują, jednocześnie zagęszczając gulasz.
Przypraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami TABASCO® Jalapeño Sauce. Przed podaniem dorzuć do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.
- Smacznego 😊!