Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun
90 min
4 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Kuchnia Azjatycka
Dieta Bez laktozy
Dieta Bezglutenowa
Składniki
800 g łopatki wieprzowej
200 g suszonych śliwek bez pestek
3-4 białe cebule
garść grzybów mun
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smażenia
kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
TABASCO® Green Sauce
300 g pomidorów całych bez skórki Del Monte
2 laski cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
czarny pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyść i umyj. Pokrój w grubą kostkę. Usmaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzuć do garnka lub szybkowara* (ugotuje się co najmniej o połowę szybciej), zalej wodą 2-3 cm ponad mięso, dodaj laski cynamonu, ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotuj na niedużym ogniu około 30 minut.
Grzyby mun zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dorzuć do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Grzyby odsącz z wody i pokrój na paski. Dorzuć do garnka. Całość wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują, jednocześnie zagęszczając gulasz.
Przypraw do smaku sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami sosu TABASCO® (dla nadania ostrości). Przed podaniem dorzuć do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.