Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun

Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Azjatycka

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        Mutti Pomidory Pelati bez skórki 

  •        TABASCO® Jalapeño Sauce

  •        800 g łopatki wieprzowej

  •        200 g suszonych śliwek

  •        3-4 białe cebule

  •        2-3 ząbki czosnku

  •        2 laski cynamonu

  •        Garść grzybów mun

  •        Kilka ziaren ziela angielskiego

  •        Kilka gałązek natki pietruszki

  •        3-4 liście laurowe

  •        Czarny pieprz

  •        Olej do smażenia

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój w grubą kostkę. Usmaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzuć do garnka lub szybkowara - ugotuje się o połowę szybciej, zalej wodą 2-3 cm ponad mięso, dodaj laski cynamonu, ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek Sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na niedużym ogniu około 30 minut.

  2. Grzyby mun zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dorzuć do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Grzyby odsącz z wody i pokrój na paski. Dorzuć do garnka. Całość wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie, a pomidory się rozgotują, jednocześnie zagęszczając gulasz.

  3. Przypraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami TABASCO® Jalapeño Sauce. Przed podaniem dorzuć do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki.

  4. Podawaj z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select