Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun

Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Azjatycka

Składniki Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 3-4 białe cebule
  • garść grzybów mun
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
  • TABASCO® Green Sauce
  • 300 g pomidorów całych bez skórki Del Monte
  • 2 laski cynamonu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • czarny pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój w grubą kostkę. Usmaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzuć do garnka lub szybkowara* (ugotuje się co najmniej o połowę szybciej), zalej wodą 2-3 cm ponad mięso, dodaj laski cynamonu, ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotuj na niedużym ogniu około 30 minut.
  2. Grzyby mun zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dorzuć do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Grzyby odsącz z wody i pokrój na paski. Dorzuć do garnka. Całość wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują, jednocześnie zagęszczając gulasz.
  3. Przypraw do smaku sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami sosu TABASCO® (dla nadania ostrości). Przed podaniem dorzuć do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Podawaj z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
13,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select