
Gulasz wieprzowy ze śliwkami, cynamonem i grzybami mun
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
- 800 g łopatki wieprzowej
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- 3-4 białe cebule
- garść grzybów mun
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- olej do smażenia
- kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
- TABASCO® Green Sauce
- 300 g pomidorów całych bez skórki Del Monte
- 2 laski cynamonu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść i umyj. Pokrój w grubą kostkę. Usmaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzuć do garnka lub szybkowara* (ugotuje się co najmniej o połowę szybciej), zalej wodą 2-3 cm ponad mięso, dodaj laski cynamonu, ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotuj na niedużym ogniu około 30 minut.
- Grzyby mun zalej wodą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dorzuć do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Grzyby odsącz z wody i pokrój na paski. Dorzuć do garnka. Całość wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują, jednocześnie zagęszczając gulasz.
- Przypraw do smaku sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kilkoma kroplami sosu TABASCO® (dla nadania ostrości). Przed podaniem dorzuć do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Podawaj z kaszą gryczaną lub pęczakiem ugotowanym na sypko.