Kolorowa sałatka z quinoa w stylu meksykańskim
Składniki
- Develey Dressing Z Limonką i Oregano
- Tabasco® Habanero Sauce
- 1 szklanka czarnej fasoli z puszki
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 1 szklanka surowej quinoa - komosy ryżowej (w zamian można dodać ryż lub kaszę bulgur, lub kaszę jaglaną)
- Bulion do ugotowania komosy
- Kilka liści sałaty np. lodowej
- 1 awokado
- 200 g pomidorków cherry
- 1 papryka czerwona
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 limonki
- Świeża kolendra
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Odcedź fasolę i kukurydzę.
Komosę ryżową wsyp do garnka, wypłucz, kolejno odcedź, a na koniec wlej bulion, tak aby zakryć komosę, przykryj i gotuj ok. 15 minut, do momentu, aż wchłonie cały bulion i będzie miękka.
Ugotowaną komosę wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z limonki oraz posiekaną kolendrą. Resztę limonki pokrój na ćwiartki.
Wyłóż porwaną sałatę na dno dwóch miseczek, wokoło ułóż komosę ryżową, fasolę, kukurydzę oraz pokrojone na kawałki awokado - skropione sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Kolejno pokrojone na połówki pomidorki, w piórka czerwoną cebulę i paprykę.
Na koniec polej sałatkę Dressingiem Develey Z Limonką i Oregano oraz kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce.
Smacznego 😊!