Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z zasmażaną kapustą
Składniki
- Kikkoman Marynata Teriyaki
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- Kilka łyżek mąki
- 200 g bułki tartej
- Tłuszcz do smażenia
KAPUSTA ZASMAŻANA:
- TABASCO® Pepper Sauce
- 1 średnia główka kapusty stożkowej
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 150 ml białego wina
- Kilka gałązek koperku
- Kilka łyżek oleju
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kotlety umyj i rozbij tłuczkiem na ulubioną grubość. Ułóż w pojemniku i zalej Marynatą Teriyaki Kikkoman. Odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
Kapustę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kapustę i smaż kilka minut, aż trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Na drugiej patelni przesmaż pokrojone w średnią kostkę boczek i cebulę. Dorzuć razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Podlej białym winem, mieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Pepper Sauce. Dodaj drobno posiekany koperek.
Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie osusz. Obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przez kilka minut, na każdej ze stron. Gorące podawaj z kapustą zasmażaną.
Smacznego 😊!