
Krem z pieczonej papryki
Składniki
- Mutti Polpa Pomidory Drobno Krojone Mutti
- TABASCO® Chipotle Sauce
- 450 ml bulionu
- 570 g papryki czerwonej
- 70 g cebuli białej
- 12 g świeżego czosnku
- 20 g masła
- 50 ml śmietany 30%
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Sól
Sposób przygotowania
Paprykę pokrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie natrzyj oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C, czas pieczenia 40 min.
Po wyjęciu papryki z pieca, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie, w garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ok. 2,5 min do jej zeszklenia.
Następnie obierz paprykę ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli wraz z pokrojonym czosnkiem. Całość smaż na małym ogniu przez ok. 1 min.
Do bulionu dodaj Pulpę Pomidorową Mutti, TABASCO® Chipotle Sauce, odrobinę Sosu sojowego Kikkoman i całość zagotuj. Po zagotowaniu zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaj śmietankę i mieszaj.
Krem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub z usmażonym, chrupiącym plastrem boczku.
Smacznego 😊!