Powrót
Udostępnij:

Krem z pieczonej papryki

55 min
1  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Europejska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  •  wywar do zupy / bulion 450 ml
  • Polpa pomidorowa Mutti 450 g
  • papryka czerwona 570 g
  • Mueloliva Oliwa z Oliwek Extra Virgin 
  • cebula biała 70 g
  • świeży czosnek 12 g
  • masło 20 g
  • TABASCO® Chipotle Pepper Sauce 
  • sól
  • śmietana 31 % 50 ml
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie nacieramy oliwą z oliwek.

Paprykę wstawiamy do piekarnika (temp. 210C, czas pieczenia 40 min). Po wyjęciu papryki z pieca, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie, w garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ok. 2,5 min do jej zeszklenia.

Następnie obieramy paprykę ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy ja do naszej cebulki wraz z pokrojonym czosnkiem. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min.

Dodajemy naszą Polpe pomidorową Mutti, wywar/bulior do zupy, podkręcamy smak kremu sosem TABASCO® Chipotle, dodajemy odrobinę sosu sojowego Kikkoman i całość musimy zagotować.

Po zagotowaniu, całość należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

Krem podajemy udekorowany posiekana natka pietruszki lub z usmażonym, chrupiącym plastrem boczku.

 

Gotowe danie, można zamówić w restauracji SPHINX poprzez portal www.smacznieiszybko.pl

Produkty z przepisu

array(0) { }