
Krem z pieczonej papryki
Składniki
- wywar do zupy / bulion 450 ml
- Polpa pomidorowa Mutti 450 g
- papryka czerwona 570 g
- Mueloliva Oliwa z Oliwek Extra Virgin
- cebula biała 70 g
- świeży czosnek 12 g
- masło 20 g
- TABASCO® Chipotle Pepper Sauce
- sól
- śmietana 31 % 50 ml
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie nacieramy oliwą z oliwek. Paprykę wstawiamy do piekarnika (temp. 210C, czas pieczenia 40 min). Po wyjęciu papryki z pieca, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie, w garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ok. 2,5 min do jej zeszklenia. Następnie obieramy paprykę ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do naszej cebulki wraz z pokrojonym czosnkiem. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min. Dodajemy naszą Pulpę pomidorową Mutti, wywar/bulion do zupy, podkręcamy smak kremu sosem TABASCO® Chipotle, dodajemy odrobinę sosu sojowego Kikkoman i całość musimy zagotować. Po zagotowaniu, całość należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Krem podajemy udekorowany posiekaną natką pietruszki lub z usmażonym, chrupiącym plastrem boczku.
Gotowe danie, można zamówić w restauracji SPHINX poprzez portal www.smacznieiszybko.pl