
Kremowa zupa grzybowa
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Garść świeżych kurek
- Garść świeżych podgrzybków
- Garść suszonych borowików
- Kilka świeżych pieczarek
- 1-2 średnie ziemniaki
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 80 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- Natka pietruszki
- Olej rydzowy
- Kawałek masła
- Pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby suszone namocz na godzinę w zimnej wodzie, potem ugotuj i odstaw.
Świeże grzyby dobrze oczyść, umyj i osusz. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na maśle. Dodaj pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłóż).
Podlej białym winem, po krótkiej chwili wlej wywar z borowikami i około pół litra wody. Gotuj kilkanaście minut. Całość zmiksuj. Dolej śmietanę 30%. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Odłożone grzyby pokrój na cienkie paski, przesmaż krótko na maśle do momentu, aż się ładnie skarmelizują. Ułóż po kilka plasterków na każdą porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop kilkoma kroplami oleju rydzowego.
Smacznego 😊!