
Kuszące szaszłyki z kurczaka z dipem pomidorowym
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Mutti Passata Przecier Pomidorowy
- 800 g filetu z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 8 dymek
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki papryki
- Cynamon
- Płatki chilli
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wlej do miski 75 ml Sosu sojowego Kikkoman, dodaj sok z limonki, paprykę, szczyptę cynamonu, łyżeczkę płatków chili oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw.
Posiekaj szczypiorek, a jaśniejsze części (końcówki dymki) pokrój w dłuższe paski.
Pokrój kurczaka w grubszą kostkę. Nadziewaj kurczaka na patyczki na zmianę z paskami dymki. Gotowe szaszłyki polej zrobioną wcześniej marynatą, dokładnie obtocz z każdej strony. Włóż do lodówki na 20 minut.
Zrób salsę pomidorową, posiekaj cebulę, czosnek oraz pomidory w kostkę. Do pomidorów dodaj łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, szczypiorek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj z łyżeczką Passaty Pomidorowej Mutti.
Grilluj szaszłyki przez około 10-12 minut. Podawaj z salsą pomidorową.
Smacznego 😊!