Powrót
Udostępnij:

Łosoś Teriyaki

45 min
2  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Azjatycka

Składniki

  • 150 g fi letu z łososia
  • 4 pieczarki
  • 2 brukselki
  • pół małego pora
  • pół marchewki
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • 1 łyżeczka zimnego masła
  • 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • TABASCO® Sauce
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Łososia oczyść, umyj i osusz. Brukselkę podziel na osobne liście i zblanszuj. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj. Pora przekrój wzdłuż i smaż do miękkości.
  2. Trzy pieczarki pokrój w plastry skrop sosem TABASCO® i przesmaż na maśle, dopraw solą. Pozostałą pieczarkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój nożem na cienkie płatki.
  3. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę klarowanego masła i smaż łososia od strony skóry. Gdy skórka się skarmelizuje przewróć łososia na drugą stronę i smaż minutę. Na koniec dodaj posiekany czosnek i zalej marynatą Teriyaki.
  4. Usmażonego łososia ułóż na talerzu, a na patelnię dodaj kawałek zimnego masła i wszystko wymieszaj.
  5. Łososia podawaj z blanszowaną brukselką i marchewką, smażonymi pieczarkami, grillowanym porem i płatami surowych pieczarek. Całość posyp szczypiorkiem i polej ciepłym sosem z patelni.

Produkty z przepisu

array(0) { }