
Łosoś Teriyaki
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
- 150 g fi letu z łososia
- 4 pieczarki
- 2 brukselki
- pół małego pora
- pół marchewki
- kilka łodyżek szczypiorku
- klarowane masło lub olej do smażenia
- 1 łyżeczka zimnego masła
- 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- TABASCO® Sauce
- sól
Sposób przygotowania
- Łososia oczyść, umyj i osusz. Brukselkę podziel na osobne liście i zblanszuj. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj. Pora przekrój wzdłuż i smaż do miękkości.
- Trzy pieczarki pokrój w plastry skrop sosem TABASCO® i przesmaż na maśle, dopraw solą. Pozostałą pieczarkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój nożem na cienkie płatki.
- Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę klarowanego masła i smaż łososia od strony skóry. Gdy skórka się skarmelizuje przewróć łososia na drugą stronę i smaż minutę. Na koniec dodaj posiekany czosnek i zalej marynatą Teriyaki.
- Usmażonego łososia ułóż na talerzu, a na patelnię dodaj kawałek zimnego masła i wszystko wymieszaj.
- Łososia podawaj z blanszowaną brukselką i marchewką, smażonymi pieczarkami, grillowanym porem i płatami surowych pieczarek. Całość posyp szczypiorkiem i polej ciepłym sosem z patelni.