Powrót
Udostępnij:

Łosoś w miodzie z pomarańczami

15 min
2  osoby
YouTube

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Śródziemnomorska
  • Dieta Białkowa

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 pomarańcze
  • koperek
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu TABASCO® Green

Sposób przygotowania

Łososia umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz rybę ze skórą odetnij ją delikatnie nożem. Następnie podziel filet na cztery równe części. Na spód naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomarańczy. Ułóż na nich rybę.

W miseczce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Polej przygotowaną marynatą łososia i ułóż na nim ponownie plastry pomarańczy. Tak przygotowane danie grilluj w nagrzanym Grillu Tefal . Przed podaniem posyp koperkiem. Żurawina do tego dania będzie idealnie pasować.

Produkty z przepisu

array(0) { }