
Łosoś w miodzie z pomarańczami
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 500 g filetu z łososia
- 2 pomarańcze
- koperek
- Sól i pieprz
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sosu TABASCO® Green
Sposób przygotowania
Łososia umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz rybę ze skórą odetnij ją delikatnie nożem. Następnie podziel filet na cztery równe części. Na spód naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomarańczy. Ułóż na nich rybę.
W miseczce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Polej przygotowaną marynatą łososia i ułóż na nim ponownie plastry pomarańczy. Tak przygotowane danie grilluj w nagrzanym Grillu Tefal . Przed podaniem posyp koperkiem. Żurawina do tego dania będzie idealnie pasować.