Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2 plasterki cytryny
  • 600 g chudego steku wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz
  • 40g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g rukoli
  • bagietka
  • 2 łyżki prażonej cebuli.

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj czerwone wino, sos sojowy oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50min. Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony. Marynatę przelej do osobnej miseczki. Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki , a obok posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól oraz pieprz. Piecz przez 12-15min w 200°C (góra/dół), 180°C (termoobieg). Upieczone polędwiczki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10 minut. Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni. Pokrój polędwice w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę, plasterki polędwicy, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch dodaj sos powstały z marynaty. Smacznego!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
12,99 zł
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
250 ml
Naklejki
vegan
14,49 zł
1000 ml
Naklejki
vegan
28,99 zł

Inne Przepisy