
Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce
Poziom Trudności:
Masterchef
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo
Składniki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki czerwonego wina
- 8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 2 plasterki cytryny
- 600 g chudego steku wołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- sól, pieprz
- 40g masła
- 4 ząbki czosnku
- 50 g rukoli
- bagietka
- 2 łyżki prażonej cebuli.
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj czerwone wino, sos sojowy oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50min. Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony. Marynatę przelej do osobnej miseczki. Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki , a obok posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól oraz pieprz. Piecz przez 12-15min w 200°C (góra/dół), 180°C (termoobieg). Upieczone polędwiczki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10 minut. Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni. Pokrój polędwice w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę, plasterki polędwicy, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch dodaj sos powstały z marynaty. Smacznego!