Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        600 g chudego steku wołowego

  •        1 duży pomidor

  •        4 ząbki czosnku

  •        50 g rukoli

  •        40 g masła

  •        Bagietka

  •        2 plasterki cytryny

  •        2 łyżki prażonej cebuli

  •        4 łyżki brązowego cukru

  •        4 łyżki czerwonego wina

  •        4 łyżki oliwy z oliwek

  •        Sól

  •        Pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, dodaj czerwone wino, Sos sojowy  Kikkoman oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  2.  W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz  dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50 min.

  3.  Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony.  Marynatę przelej do osobnej miseczki.

  4.  Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki, a obok  posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Piecz  góra-dół przez 12-15min w 200°C lub termoobieg 180°C.

  5.  Upieczone steki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10  minut.

  6.  Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę  i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni.

  7.  Pokrój steki w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę,  plasterki mięsa, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch  dodaj sos powstały z marynaty.

  8.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select
250 ml
Naklejki
vegan
15,99 zł
Please select
1000 ml
Naklejki
vegan
31,99 zł