Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2 plasterki cytryny
  • 600 g chudego steku wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz
  • 40g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g rukoli
  • bagietka
  • 2 łyżki prażonej cebuli.

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj czerwone wino, sos sojowy oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50min. Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony. Marynatę przelej do osobnej miseczki. Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki , a obok posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól oraz pieprz. Piecz przez 12-15min w 200°C (góra/dół), 180°C (termoobieg). Upieczone polędwiczki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10 minut. Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni. Pokrój polędwice w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę, plasterki polędwicy, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch dodaj sos powstały z marynaty. Smacznego!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
13,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select
250 ml
Naklejki
vegan
16,20 zł
Please select
1000 ml
Naklejki
vegan
30,24 zł