
Pieczony schab ze śliwką
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 300-400 g śliwek suszonych bez pestek
- czosnek
- miód
- olej rzepakowy
- 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman
- Musztarda Miodowa Develey (270 g)
- Sos Czosnkowo-Ziołowy Develey (240 g)
- suszony majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Śliwki podduś w sosie sojowym z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź. Schab opłucz. Za pomocą długiego, wąskiego noża zrób otwór przez środek wzdłuż mięśnia.
- Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popieprz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.
- Z sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.
- Piecz schab w 180°C przez ok. 1-1,5 godziny.
- Serwuj z musztardą Miodową lub sosem Czosnkowo-Ziołowym.