Powrót
Udostępnij:

Pieczony schab ze śliwką

105 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 300-400 g śliwek suszonych bez pestek
  • czosnek
  • miód
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman
  • Musztarda Miodowa Develey (270 g)
  • Sos Czosnkowo-Ziołowy Develey (240 g)
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Śliwki podduś w sosie sojowym z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź. Schab opłucz. Za pomocą długiego, wąskiego noża zrób otwór przez środek wzdłuż mięśnia.
  2. Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popieprz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.
  3. Z sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.
  4. Piecz schab w 180°C przez ok. 1-1,5 godziny.
  5. Serwuj z musztardą Miodową lub sosem Czosnkowo-Ziołowym.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

array(0) { }