
Przepyszne kotlety schabowe po alzacku
Składniki
- 500 g kotletów schabowych bez kości
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40 g mąki
- 40 g masła lub 3 łyżki oleju
SOS:
- Mutti Passata Przecier Pomidorowy
- Univer Pasta Paprykowa Łagodna
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy w proszku
- Szczypta mielonego kminku
KAPUSTA:
- 100 g boczku
- 1 mała cebula
- 1 kg kiszonej kapusty
- 40 g masła lub 4 łyżki oleju
- 100 ml białego wina
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
NA WIERZCH:
- 4 parówki
- 20 g masła lub 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Kotlety schabowe pokrój na 4 grubsze lub 8 cieńszych plastrów, lekko rozbij, posól.
Plastry obtocz w mące, obsmaż z obu stron na rozgrzanym maśle lub oleju przez 2-3 minuty, odstaw.
Z tłuszczu pozostałego na patelni przygotuj sos, dodaj 2 łyżeczki Passaty Przecieru Pomidorowego Mutti i mąkę, a następnie dodaj 200 ml wody, zagotuj przez 1 minutę.
Dopraw kminkiem i przyprawą uniwersalną w proszku, dodaj 1/2 łyżeczki Łagodnej Pasty Paprykowej Univer, gotuj przez 2 minuty.
Następnie dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez około 25 minut.
Boczek pokrój w drobną kostkę i lekko podsmaż na maśle lub oleju.
Cebulę posiekaj, dodaj do boczku i duś przez 4-5 minut, następnie dodaj kiszoną kapustę, kminek i gotuj pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolej odrobinę wina, aby zapobiec przywieraniu i przypaleniu.
Parówki pokrój w plastry i duś na roztopionym maśle lub oleju.
Podawaj układając najpierw kotlety, następnie sos, potem kapustę, a na wierzch plasterki parówek.
Smacznego 😊!