
Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą
Składniki
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa
- Kilka brukselek
- Kawałek korzenia topinamburu
- Kilka liści jarmużu
- 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
- Kilka listków natki pietruszki
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
SOS:
- Develey Premium Musztarda Francuska
- TABASCO® Pepper Sauce
- Kikkoman Sos sojowy LESS SALT
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Musztardę Francuską Develey Premium i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny i Sosem sojowym LESS SALT Kikkoman. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami TABASCO® Pepper Sauce.
Warzywa umyj. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdziel na pojedyncze listki. Zblanszuj jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie, odlej wodę i ostudź.
Marchewki i topinambur obierz. Przy pomocy obieraczki z marchewek zetnij cienkie długie paski. Topinambur pokrój w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzuć na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedź, lekko osusz i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami.
Sałatkę polej sosem. Obsyp obficie prażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 😊!