Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Czas Przygotowania 40 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        1 marchewka pomarańczowa

  •        1 marchewka fioletowa

  •        Kilka brukselek

  •        Kawałek korzenia topinamburu

  •        Kilka liści jarmużu

  •        2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika

  •        Kilka listków natki pietruszki

  •        Szczypta cukru

  •        Szczypta soli

SOS:

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Musztardę Francuską Develey Premium i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny i Sosem sojowym LESS SALT Kikkoman. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami TABASCO® Pepper Sauce.

  2. Warzywa umyj. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdziel na pojedyncze listki. Zblanszuj jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie, odlej wodę i ostudź.

  3. Marchewki i topinambur obierz. Przy pomocy obieraczki z marchewek zetnij cienkie długie paski. Topinambur pokrój w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzuć na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedź, lekko osusz i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami.

  4. Sałatkę polej sosem. Obsyp obficie prażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select
270g
4,99 zł
Please select