Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Czas Przygotowania 40 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • kilka liści jarmużu
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fi oletowa
  • kilka brukselek
  • kawałek korzenia topinamburu
  • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
DO SOSU:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki Musztardy Francuskiej Develey Premium
  • TABASCO® Sauce
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
  • 10 łyżek oliwy z oliwek Costa d'Oro Extra Virgin
  • szczypta pieprzu

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
  2. Warzywa umyj. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdziel na pojedyncze listki. Zblanszuj jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie, odlej wodę i ostudź.
  3. Marchewki i topinambur obierz. Przy pomocy obieraczki z marchewek zetnij cienkie długie paski. Topinambur pokrój w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzuć na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedź, lekko osusz i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami.
  4. Sałatkę polej sosem. Obsyp obfi cie prażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
13,39 zł
Please select
60 ml
11,99 zł
Please select
270g
4,15 zł
Please select
500 ml
18,50 zł
250 ml
11,00 zł