
Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą
Poziom Trudności:
Masterchef
Kuchnia:
Polska
Składniki
- kilka liści jarmużu
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa
- kilka brukselek
- kawałek korzenia topinamburu
- 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
- kilka listków natki pietruszki
- szczypta cukru
- szczypta soli
DO SOSU:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki Musztardy Francuskiej Develey Premium
- TABASCO® Sauce
- 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
- Warzywa umyj. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdziel na pojedyncze listki. Zblanszuj jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie, odlej wodę i ostudź.
- Marchewki i topinambur obierz. Przy pomocy obieraczki z marchewek zetnij cienkie długie paski. Topinambur pokrój w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzuć na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedź, lekko osusz i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami.
- Sałatkę polej sosem. Obsyp obfi cie prażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.