Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Sałatka z jarmużu i brukselek z francuską nutą

Czas Przygotowania 40 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • kilka liści jarmużu
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fi oletowa
  • kilka brukselek
  • kawałek korzenia topinamburu
  • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
DO SOSU:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki Musztardy Francuskiej Develey Premium
  • TABASCO® Sauce
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
  • 10 łyżek oliwy z oliwek Costa d'Oro Extra Virgin
  • szczypta pieprzu

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
  2. Warzywa umyj. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdziel na pojedyncze listki. Zblanszuj jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie, odlej wodę i ostudź.
  3. Marchewki i topinambur obierz. Przy pomocy obieraczki z marchewek zetnij cienkie długie paski. Topinambur pokrój w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzuć na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedź, lekko osusz i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami.
  4. Sałatkę polej sosem. Obsyp obfi cie prażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
12,96 zł
60 ml
11,99 zł
270g
3,99 zł
1000ml
29,99 zł
500 ml
17,49 zł
750 ml
24,99 zł
250 ml
10,69 zł

Inne Przepisy