
Sataye z kurczaka na blanszowanej rucoli
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 2 średnie udka z kurczaka
- 1 opakowanie rukoli
- 5 fig suszonych
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml bulionu drobiowego/warzywnego
- 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 100 ml oliwy z oliwek Mueloliva Extra Virgin
- Sos Kebab łagodny Develey (250 ml)
- Sos Kebab ostry Develey (250 ml)
- 3 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
- TABASCO® Habanero Sauce
- wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Umyj udka z kurczaka, osusz i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso w kostki ok. 3x3 cm. Zamarynuj w sosie sojowym, dodając kilka kropel sosu TABASCO®.
- Suszone fi gi pokrój w kostkę i zalej gorącą wodą.
- Zamarynowane kostki z kurczaka nabij na wykałaczki, po 3 sztuki na wykałaczkę. Panieruj w mące ziemniaczanej lub ryżowej (gwarantują najlepszy rezultat wyglądu i koloru).
- Pokrojone w kostkę ząbki czosnku usmaż na 1 łyżce oliwy, a kiedy już będą złociste, dodaj rukolę i namoczone fi gi, podlej niewielką ilością bulionu, odcedź po ok. 45 sek.
- Panierowane sataye usmaż na średnim ogniu.
- Podawaj na dużym talerzu, układając sataye z kurczaka na wcześniej wyłożonej duszonej rukoli z fi gami oraz sosami w kokilkach.