Powrót
Udostępnij:

Sataye z kurczaka na blanszowanej rucoli

75 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Śródziemnomorska
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 2 średnie udka z kurczaka
  • 1 opakowanie rukoli
  • 5 fig suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml bulionu drobiowego/warzywnego
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 100 ml oliwy z oliwek Mueloliva Extra Virgin
  • Sos Kebab łagodny Develey (250 ml)
  • Sos Kebab ostry Develey (250 ml)
  • 3 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
  • TABASCO® Habanero Sauce
  • wykałaczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Umyj udka z kurczaka, osusz i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso w kostki ok. 3×3 cm. Zamarynuj w sosie sojowym, dodając kilka kropel sosu TABASCO®.
  2. Suszone fi gi pokrój w kostkę i zalej gorącą wodą.
  3. Zamarynowane kostki z kurczaka nabij na wykałaczki, po 3 sztuki na wykałaczkę. Panieruj w mące ziemniaczanej lub ryżowej (gwarantują najlepszy rezultat wyglądu i koloru).
  4. Pokrojone w kostkę ząbki czosnku usmaż na 1 łyżce oliwy, a kiedy już będą złociste, dodaj rukolę i namoczone fi gi, podlej niewielką ilością bulionu, odcedź po ok. 45 sek.
  5. Panierowane sataye usmaż na średnim ogniu.
  6. Podawaj na dużym talerzu, układając sataye z kurczaka na wcześniej wyłożonej duszonej rukoli z fi gami oraz sosami w kokilkach.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }