Sataye z kurczaka na blanszowanej rucoli
Składniki
- Develey Sos Czosnkowy
- Kikkoman Sos Sojowy LESS SALT
- TABASCO® Habanero Sauce
- 2 średnie udka z kurczaka
- 1 opakowanie rukoli
- 5 fig suszonych
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml bulionu drobiowego/warzywnego
- 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
Umyj udka z kurczaka, osusz i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso w kostki ok. 3x3 cm. Zamarynuj w Sosie Sojowym LESS SALT Kikkoman dodając kilka kropel TABASCO® Habanero Sauce.
Suszone figi pokrój w kostkę i zalej gorącą wodą.
Zamarynowane kostki z kurczaka nabij na wykałaczki, po 3 sztuki na wykałaczkę. Panieruj w mące ziemniaczanej lub ryżowej.
Pokrojone w kostkę ząbki czosnku usmaż na 1 łyżce oliwy, a kiedy już będą złociste, dodaj rukolę i namoczone figi, podlej niewielką ilością bulionu, odcedź po ok. 45 sek.
Panierowane sataye usmaż na średnim ogniu.
Podawaj na dużym talerzu, układając sataye z kurczaka na wcześniej wyłożonej duszonej rukoli z figami oraz sosami w kokilkach.
Smacznego 😊!