
Słynna Sałatka Cezar z kurczakiem i sosem TABASCO® Pepper Sauce
Składniki
- Develey Majonezem Premium 0% dodatku cukru
- Develey Musztarda Premium Miodowa
- TABASCO® Pepper Sauce
- 300 g piersi z kuczaka
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- Bagietka 10 cm
- 1 łyżka oliwy + dodatkowo kilka kropel
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sposób przygotowania
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój na 4 części, dopraw ją solą i pieprzem, wysmaruj oliwą.
Rozgrzej patelnię, np. grillową, połóż pierś, smaż przez ok. 4 minuty.
Pokrój bagietkę w kosteczkę i wrzuć na patelnię, zmniejsz ogień do minimum i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszaj, aż grzanki będą chrupkie. Odłóż na talerz.
Przygotuj sos Cezar: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z Majonezem Develey Premium 0% dodatku cukru, Musztardą Miodową Develey Premium, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire oraz kilkoma kroplami TABASCO® Pepper Sauce. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj.
Sałatę rzymską opłucz, osusz, posiekaj, wyłóż do salaterek lub na talerze.
Dodaj pokrojonego kurczaka, skrop sosem Cezar oraz dodaj grzanki, na koniec posyp serem.
Smacznego 😊!