Smakowita węgierska zupa z fasolką szparagową
Składniki
- Univer Pasta Paprykowa Łagodna
- Univer Pasta do Gulaszu Ostra
- 600 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 pęczek pietruszki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki przennej
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu
- 1 czubata łyżka soli
- 150 g kwaśnej smietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki, a następnie pokrój ją na 2 cm kawałki.
Zagotuj fasolkę w ok. 1,2 l wody. Dodaj sól oraz drobno pokrojoną cebulę. Gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, aż fasola zmięknie.
W międzyczasie zrób zasmażkę, rozgrzej olej na patelni, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty na jasnobrązowy kolor. Zdejmij garnek z ognia, posyp papryką i dodaj posiekaną pietruszkę.
Kiedy zasmażka ostygnie, dodaj cukier, ocet i śmietanę. Wymieszaj z odrobiną wrzącej zupy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do fasoli.
Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aby zupa zgęstniała. Dodaj więcej soli i przypraw do smaku, a całość dopełnij łyżeczką Łagodnej Pasty Paprykowej Univer i Ostrej Pasty do Gulaszu Univer.
Smacznego 😊!