
Śródziemnomorska pikantna sałatka z serem feta
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 200 g sera feta w kostce
- 3 średnie pomidory
- 250 g sałaty rzymskiej pokrojonej
- 200 g średnio dojrzałych pomidorków cherry
- 1 średniej wielkości czerwoną cebulę, krojoną w ćwiartki
- 1 ogórek zielony, oczyszczony z nasion, pokrojony w cząstki
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- garść świeżego, siekanego kopru
- TABASCO® Green Sauce
- garść oliwek czarnych Excelencia
- 15 ml Octu Winnego z Czerwonego Wina Develey
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- garść świeżej mięty
- sól morska
Sposób przygotowania
- Do dużej misy sałatkowej włóż pomidory, pokrojoną cebulę, ogórka i paprykę.
- Wymieszaj powyższe składniki z sałatą rzymską, dodaj do tego oliwki odsączone z zalewy, pokrojony koper i część mięty, zostawiając resztę jako dekorację.
- Dodaj sól do smaku, ocet, sos TABASCO®, oliwę i wszystko wymieszaj ręcznie.
- Przed serwowaniem dodaj pokrojony w kostkę ser feta, posyp oregano i pozostałymi liśćmi mięty.