Powrót
Udostępnij:

Stek z grilla glazurowany salsa verde

55 min
2  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Meksykańska
  • Dieta Bez laktozy
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

DO SALSA VERDE:

  • 2-3 filety anchois
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • kilka korniszonów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek Mueloliva Extra Virgin
  • 1-2 łyżki Octu Winnego Develey
  • pół pęczka mięty
  • pół pęczka bazylii
  • sól, pieprz

DO STEKU:

  • 500-600 g steka z rostbefu, antrykotu lub polędwicy ok. 2 cm grubości
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 boczniaki
  • 100 ml oliwy z oliwek Olivana Extra Virgin
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo mielony
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SALSA VERDE:

  1. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój drobno i rozetrzyj z solą. Korniszony pokrój na półplasterki. Anchois drobno posiekaj. Dodaj kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekaj.
  2. Przełóż do miski i dodaj tyle oliwy, aby składniki dały się mieszać. Wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszaj.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA STEKU:

  1. Stek dopraw pieprzem. Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj gałązkę rozmarynu i tymianek. W tak przygotowanej marynacie zanurz stek i boczniaki. Marynuj przez 40 minut.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową ułóż mięso i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i boczniaki. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
  3. W razie potrzeby możesz dopiec mięso w rozgrzanym do 100°C piekarniku. Podawaj z salsą verde.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

array(0) { }