
Stek z grilla glazurowany salsa verde
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Meksykańska
Składniki
DO SALSA VERDE:
- 2-3 filety anchois
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka kaparów
- kilka korniszonów
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek Mueloliva Extra Virgin
- 1-2 łyżki Octu Winnego Develey
- pół pęczka mięty
- pół pęczka bazylii
- sól, pieprz
- 500-600 g steka z rostbefu, antrykotu lub polędwicy ok. 2 cm grubości
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 boczniaki
- 100 ml oliwy z oliwek Olivana Extra Virgin
- 2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gałązka rozmarynu
- świeżo mielony
- pieprz czarny
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SALSA VERDE:
- Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój drobno i rozetrzyj z solą. Korniszony pokrój na półplasterki. Anchois drobno posiekaj. Dodaj kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekaj.
- Przełóż do miski i dodaj tyle oliwy, aby składniki dały się mieszać. Wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszaj.
- Stek dopraw pieprzem. Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj gałązkę rozmarynu i tymianek. W tak przygotowanej marynacie zanurz stek i boczniaki. Marynuj przez 40 minut.
- Na mocno rozgrzaną patelnię grillową ułóż mięso i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i boczniaki. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
- W razie potrzeby możesz dopiec mięso w rozgrzanym do 100°C piekarniku. Podawaj z salsą verde.