
Stek z grilla glazurowany salsa verde
Składniki
- Develey Ocet Winny z białego wina
- 2-3 filety anchois
- 1-2 ząbki czosnku
- Łyżka kaparów
- Kilka korniszonów
- Pół pęczka natki pietruszki
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Pół pęczka mięty
- Pół pęczka bazylii
- Sól, pieprz
STEK:
- Kikkoman Sos sojowy LESS SALT
- 500-600 g steka z rostbefu, antrykotu lub polędwicy ok. 2 cm grubości
- 3 boczniaki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Gałązka rozmarynu
- Świeżo mielony pieprz czarny
Sposób przygotowania
Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój drobno i rozetrzyj z solą. Korniszony pokrój na półplasterki. Anchois drobno posiekaj. Dodaj kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekaj.
Przełóż do miski i dodaj tyle oliwy, aby składniki dały się mieszać. Wlej Ocet Winny z białego wina Develey, dopraw solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszaj.
STEK:
Stek dopraw pieprzem. Do miski wlej olej i Sos sojowy Kikkoman, dodaj gałązkę rozmarynu i tymianek. W tak przygotowanej marynacie zanurz stek i boczniaki. Marynuj przez 40 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię grillową ułóż mięso i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i boczniaki. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
W razie potrzeby możesz dopiec mięso w rozgrzanym do 100°C piekarniku. Podawaj z salsą verde.
Smacznego 😊!