Stek z grilla glazurowany salsa verde

Stek z grilla glazurowany salsa verde

Czas Przygotowania 55 min Liczba Porcji 2 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Meksykańska

Składniki Składniki

  •        Develey Ocet Winny z białego wina

  •        2-3 filety anchois

  •        1-2 ząbki czosnku

  •        Łyżka kaparów

  •        Kilka korniszonów

  •        Pół pęczka natki pietruszki

  •        Oliwa z oliwek extra virgin

  •        Pół pęczka mięty

  •        Pół pęczka bazylii

  •        Sól, pieprz

STEK:

  •        Kikkoman Sos sojowy LESS SALT

  •        500-600 g steka z rostbefu, antrykotu lub polędwicy ok. 2 cm grubości

  •        3 boczniaki

  •        Kilka pomidorków koktajlowych

  •        100 ml oliwy z oliwek extra virgin

  •        Kilka gałązek świeżego tymianku

  •        Gałązka rozmarynu

  •        Świeżo mielony pieprz czarny

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój drobno i rozetrzyj z solą. Korniszony pokrój na półplasterki. Anchois drobno posiekaj. Dodaj kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekaj.

  2. Przełóż do miski i dodaj tyle oliwy, aby składniki dały się mieszać. Wlej Ocet Winny z białego wina Develey, dopraw solą i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszaj.

           STEK:

  1. Stek dopraw pieprzem. Do miski wlej olej i Sos sojowy Kikkoman, dodaj gałązkę rozmarynu i tymianek. W tak przygotowanej marynacie zanurz stek i boczniaki. Marynuj przez 40 minut.

  2. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową ułóż mięso i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i boczniaki. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

  3. W razie potrzeby możesz dopiec mięso w rozgrzanym do 100°C piekarniku. Podawaj z salsą verde.

  4. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

500 ml
8,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select