Stirfry z kaszą gryczaną

Stirfry z kaszą gryczaną

Czas Przygotowania 70 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Meksykańska

Składniki Składniki

  •        Ocet Balsamiczny Develey
  •        Kikkoman Sos sojowy
  •        TABASCO® Pepper Sauce
  •        2 jajka
  •        100 g kaszy gryczanej
  •        2 garście różnych grzybów
  •        Garść pomidorów koktajlowych
  •        Garść świeżego szpinaku
  •        1/2 pęczka szparagów
  •        1,5 główki czosnku
  •        1 biała cebula
  •        1 marchew
  •        100 g pestek dyni
  •        1 papryczka chili
  •        Masło
  •        Olej rzepakowy
  •        Świeża kolendra

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Grzyby oczyść i pokrój w cząstki. Marchew umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Chili i kilka ząbków czosnku drobno posiekaj. Pestki dyni upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Szparagi dokładnie opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, obierz z łusek, pokrój na 4 cm kawałki.

  2. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, polej olejem, posyp świeżym tymiankiem, rozmarynem i skrop Octem Balsamicznym Develey, piecz w piekarniku ułożone przecięciem do góry, najlepiej przez całą noc w 80°C, jeśli barkuje Ci czasu, piecz je w 180°C, aż będą mocno spieczone (20-30 minut).

  3. Obetnij czubek czosnku, polej oliwą, posyp solą, pieprzem, upiecz w 180°C, aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie. Na patelni rozpuść masło i smaż na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje – w ten sposób nabierze słodkiego smaku.

  4. Na oddzielnej patelni na maśle smaż grzyby, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Teraz na oleju podsmaż chili, czosnek i marchewkę, dodaj szparagi, a gdy zmiękną dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone grzyby, wymieszaj i wyłóż na talerz. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym usmaż omlet z 2 jaj, doprawiony Sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Pepper Sauce, zroluj i pokrój w poprzek w paseczki.

  5. Serwuj danie z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi, zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.

  6. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

250 ml
9,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select
60 ml
11,99 zł
Please select