Powrót
Udostępnij:

Stirfry z kaszą gryczaną

70 min
4+  osoby

Poziom trudności: Masterchef

  • Kuchnia Meksykańska
  • Dieta Bezglutenowa
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 2 jaja
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 garście różnych grzybów
  • garść pomidorów koktajlowych
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ pęczka szparagów
  • 1,5 główki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 marchew
  • pestki dyni
  • chilli
  • masło
  • olej rzepakowy
  • TABASCO® Sauce
  • Ocet Balsamiczny Develey
  • Sos Sojowy Kikkoman
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Grzyby oczyść i pokrój w cząstki. Marchew umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli i kilka ząbków czosnku drobno posiekaj. Pestki dyni upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Szparagi dokładnie opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, obierz z łusek, pokrój na 4 cm kawałki.
  2. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, polej olejem, posyp świeżym tymiankiem i rozmarynem i skrop octem balsamicznym, piecz w piekarniku ułożone przecięciem do góry, najlepiej przez całą noc w 80°C, jeśli czasu brak, piecz je w 180°C, aż będą mocno spieczone (20-30 minut).
  3. Obetnij czubek czosnku, polej oliwą, posyp solą, pieprzem, upiecz w 180°C, aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie. Na patelni rozpuść masło i smaż na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje – w ten sposób nabierze słodkiego smaku.
  4. Na oddzielnej patelni, na maśle smaż grzyby, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Teraz na oleju podsmaż chilli, czosnek i marchewkę, dodaj szparagi, a gdy zmiękną dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone grzyby, wymieszaj i wyłóż na talerz. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym, usmaż omlet z 2 jaj, doprawiony sosem sojowym i sosem TABASCO®, zroluj i pokrój w poprzek w paseczki.
  5. Serwuj danie z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi, zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

array(0) { }