Stirfry z kaszą gryczaną
Składniki
- Ocet Balsamiczny Develey
- Kikkoman Sos sojowy
- TABASCO® Pepper Sauce
- 2 jajka
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 garście różnych grzybów
- Garść pomidorów koktajlowych
- Garść świeżego szpinaku
- 1/2 pęczka szparagów
- 1,5 główki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 marchew
- 100 g pestek dyni
- 1 papryczka chili
- Masło
- Olej rzepakowy
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Grzyby oczyść i pokrój w cząstki. Marchew umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Chili i kilka ząbków czosnku drobno posiekaj. Pestki dyni upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Szparagi dokładnie opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, obierz z łusek, pokrój na 4 cm kawałki.
Pomidory koktajlowe przekrój na pół, polej olejem, posyp świeżym tymiankiem, rozmarynem i skrop Octem Balsamicznym Develey, piecz w piekarniku ułożone przecięciem do góry, najlepiej przez całą noc w 80°C, jeśli barkuje Ci czasu, piecz je w 180°C, aż będą mocno spieczone (20-30 minut).
Obetnij czubek czosnku, polej oliwą, posyp solą, pieprzem, upiecz w 180°C, aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie. Na patelni rozpuść masło i smaż na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje – w ten sposób nabierze słodkiego smaku.
Na oddzielnej patelni na maśle smaż grzyby, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Teraz na oleju podsmaż chili, czosnek i marchewkę, dodaj szparagi, a gdy zmiękną dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone grzyby, wymieszaj i wyłóż na talerz. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym usmaż omlet z 2 jaj, doprawiony Sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Pepper Sauce, zroluj i pokrój w poprzek w paseczki.
Serwuj danie z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi, zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.
- Smacznego 😊!