
Stirfry z kaszą gryczaną
Poziom Trudności:
Masterchef
Kuchnia:
Meksykańska
Składniki
- 2 jaja
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 garście różnych grzybów
- garść pomidorów koktajlowych
- garść świeżego szpinaku
- ½ pęczka szparagów
- 1,5 główki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 marchew
- pestki dyni
- chilli
- masło
- olej rzepakowy
- TABASCO® Sauce
- Ocet Balsamiczny Develey
- Sos Sojowy Kikkoman
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Grzyby oczyść i pokrój w cząstki. Marchew umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli i kilka ząbków czosnku drobno posiekaj. Pestki dyni upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Szparagi dokładnie opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, obierz z łusek, pokrój na 4 cm kawałki.
- Pomidory koktajlowe przekrój na pół, polej olejem, posyp świeżym tymiankiem i rozmarynem i skrop octem balsamicznym, piecz w piekarniku ułożone przecięciem do góry, najlepiej przez całą noc w 80°C, jeśli czasu brak, piecz je w 180°C, aż będą mocno spieczone (20-30 minut).
- Obetnij czubek czosnku, polej oliwą, posyp solą, pieprzem, upiecz w 180°C, aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie. Na patelni rozpuść masło i smaż na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje – w ten sposób nabierze słodkiego smaku.
- Na oddzielnej patelni, na maśle smaż grzyby, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Teraz na oleju podsmaż chilli, czosnek i marchewkę, dodaj szparagi, a gdy zmiękną dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone grzyby, wymieszaj i wyłóż na talerz. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym, usmaż omlet z 2 jaj, doprawiony sosem sojowym i sosem TABASCO®, zroluj i pokrój w poprzek w paseczki.
- Serwuj danie z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi, zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.