
Tarta jabłkowo - żurawinowa z syropem winnym
Składniki
TARTA:
- Develey Żurawina
- 1 jajko
- 1 szklanka krojonych w kostkę jabłek
- 2 rolki ciasta francuskiego 5 cm x 10 cm (na spód i wierzch)
- 10 g cukru pudru
- 2 ml zapachu wanilinowego
SYROP:
- TABASCO® Habanero Sauce
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa ziół do grzańca
- 5 g cukru pudru
- 5 ml zapachu waniliowego
Sposób przygotowania
Ułóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia, rozłóż jabłka i Żurawinę Develey na środku, dopraw waniliną i cukrem.
Przykryj ciastem francuskim i posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz ok. 10 min. do osiągnięcia złotego koloru.
Rozgrzej wino, dodaj cukier, mieszankę przypraw, wanilinę i TABASCO® Habanero Sauce. Redukuj do czasu osiągnięcia konsystencji syropu.
Tartę podawaj pokrytą syropem, w otoczeniu lodów.
Smacznego 😊!