Flaki

Tradycyjne flaczki z aromatyczną pastą Univer

Czas Przygotowania 300 min Liczba Porcji 8 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  •        Univer Pasta Paprykowa Ostra

  •        Univer Pasta do Gulaszu Łagodna

  •        1,5 kg oczyszczonych, gotowych do ugotowania flaków

  •        150 g wędzonego boczku

  •        3 cebule

  •        4 ząbki czosnku

  •        1 czerwona papryka

  •        1 pomidor

  •        3-4 marchewki

  •        2-3 pietruszki

  •        2 kg ziemniaków

  •        1 cytryna

  •        2 liście laurowe

  •        1 łyżka ziaren pieprzu

  •        5 łyżek oleju

  •        po 1/2 łyżeczki mielonego kminku, mielonego czarnego pieprzu i majeranku

  •        2 łyżki  mielonej papryki

  •        Sól

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Do garnka włóż flaki z przepołowioną cebulą, liściem laurowym, ziarnami  pieprzu  i przepołowioną cytryną. Dodaj tyle wody, aby je przykryć  i doprowadź całość do wrzenia.

  2.  Dodaj sól, przykryj i gotuj przez dwie godziny, aż flaki będą prawie miękkie.  Po ugotowaniu, ostrożnie wyjmij je na talerz, a po ostygnięciu pokrój w 1,5  cm paski.

  3.  Boczek pokrój w cienkie paski, a pozostałe dwie cebule drobno posiekaj.  Wytop tłuszcz z boczku, dodaj olej, a następnie podsmaż cebulę.

  4.  Dodaj flaki i trochę soli. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę  czosnkiem, kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką. Lekko  wymieszaj, po czym dolej ok.  800 ml wody.

  5.  Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, pół łyżeczki Ostrej Pasty  Paprykowej Univer i jedną łyżeczkę Łagodnej Pasty Gulaszowej Univer.  Przykryj, a następnie gotuj flaki  na średnim ogniu przez około 1 godzinę,  aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby  dodaj odrobinę wody.

  6.  Marchew i pietruszkę pokrój w krążki, dodaj do flaków i duś je razem.

  7.  W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do flaków.  Dolej ok. 3-3,5 litra wody. Dodaj 1 czubatą łyżkę soli i doprowadź do  wrzenia. Gotuj jeszcze przez 30  minut.

  8.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

70 g
4,69 zł
70 g
5,09 zł