
Wyborna zapiekanka z kapustą
Składniki
- Univer Pasta Paprykowa Ostra lub
- Univer Pasta Paprykowa Łagodna
- 1,5 kg kapusty włoskiej
- 500 g mielonego udźca z indyka lub łopatki wieprzowej
- 100 g wędzonej karkówki
- 3 pomidory
- 3 żółte papryki
- Garść ugotowanego ryżu
- 350 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju do posmarowania blachy do pieczenia
- Bułka tarta
- 1 łyżeczka drobno zmielonej czerwonej papryki
- Mielony czarny pieprz do smaku
- Sól
Sposób przygotowania
Kapustę pokrój na cztery części, usuń tzw. ''głąba", a następnie pokrój w plastry grubości małego palca.
Gotuj ją w lekko osolonym wrzątku przez około 15-20 minut. Następnie odcedź kapustę i zostaw do wystygnięcia
Usuń środek z pomidorów i zanurz je na kilka sekund we wrzątku, a następnie zdejmij z nich skórkę. Potem usuń środek z papryki. Pomidory i paprykę pokrój na małe kawałki, połącz ze sobą i dodaj drobno posiekaną cebulę, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1-2 łyżeczki Ostrej Pasty Paprykowej Univer lub Łagodnej Pasty Paprykowej Univer, szczyptę soli i drobno pokrojoną w kostkę karkówkę.
Do oddzielnego naczynia włóż mięso i ryż, a następnie wymieszaj.
Średniej wielkości naczynie do zapiekania wsmaruj olejem i posyp bułką tartą. Na dno połóż jedną trzecią kapusty. Następnie ułóż połowę mieszanki pomidorów i papryki, na to odrobinę śmietany.
Kolejno rozłóż połowę mieszanki mięsno-ryżowej. Przykryj to jedną trzecią kapusty i pozostałym mięsem i ryżem.
Następnie ułóż kolejną warstwę papryki i pomidorów, na to śmietanę i przykryj ją pozostałą częścią kapusty. Całość ponownie polej śmietaną.
Piecz w piekarniku przez godzinę w 170oC. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, odczekaj przez około 10 minut, a następnie pokrój ją na kawałki do podania.
Smacznego 😊!