
Wyjątkowe ragout z dziczyzny na dyni piżmowej
Składniki
- Sos Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem
- Mutti Koncentrat Pomidorowy
- 800 g dziczyzny (udziec lub łopatka)
- 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 200 g kurek
- 300 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 dynie piżmowe
- 100 g masła
- 150 ml wytrawnego wina
- 30 g mąki kukurydzianej
- Pęczek włoszczyzny
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 120°C (piekarnik z termoobiegiem 110°C).
Na patelni podsmaż mięso na oleju, dopraw solą i pieprzem.
Włoszczyznę, czosnek i cebulę drobno pokrój. W garnku podsmaż cebulę i włoszczyznę. Następnie dodaj około 60g koncentratu pomidorowego Mutti, mieszając nadal podgrzewaj całość.
Potem kilkakrotnie podlewaj sos niewielką ilością wina i ponownie zagotuj przez chwilę. Dodaj mięso, czosnek i zioła. Całość zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki zmieszanej z winem
Następnie przełóż danie do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3-4 godziny do miękkości. Po upieczeniu dopraw całość Sosem Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem BBQUE, solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem drobno posiekaj szczypiorek i boczek. Kurki umyj i oczyść, w razie potrzeby przekrój na pół, następnie smaż całość na patelni przez około 10 minut. Na koniec dodaj masło i dopraw solą. Całość wymieszaj z upieczonym mięsem.
W międzyczasie umyj dynie, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i miąższ, przekrój na krzyż, a następnie grilluj z obu stron przez około 20 minut na średnim ogniu. Następnie wlej ragout do połówek dyni i udekoruj Sosem Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem BBQUE.
Smacznego 😊!