
Zupa gulaszowa "Bogrács"
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 1.5 kg steka wołowego bez kości
- 2 duże cebule
- 6-7 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1-2 łyżeczki papryki Sól
- 2 średniej wielkości zielone papryki i pomidory
- 1 łyżka Pasty paprykowej ostrej Univer
- 4-5 marchewek
- 2-3 pietruszki
- 2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
- Pokrój mięso w małe kosteczki ok 2 cm.
- Podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę do garnka i zeszklij ją na małym ogniu.
- Dodaj mięso i smaż bez żadnych przypraw aż zmieni kolor na biały, mieszając od czasu do czasu.
- Pokrój drobno czosnek i dodaj do mięsa wraz z kminem i papryką w proszku.
- Wymieszaj przez chwilę i potem dodaj od razu ok 200ml wody aby nie przypalić papryki.
- Dodaj posiekane pomidory oraz świeżą paprykę i dopraw solą.
- Dodaj ostrą pastę paprykową Univer, nałóż przykrywkę i duś całość na wolnym ogniu ok 1.5 godziny aż mięso całkowicie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu dodając odrobinę wody w razie potrzeby.
- W między czasie obierz warzywa.
- Pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę dodaj do mięsa i podduś.
- Pokrój ziemniaki w kosteczki ok 2.5 cm. Dodaje je do mięsa i dolej tyle wody (ok 3,5 litra) ile chcesz otrzymać zupy, i doprowadź do wrzenia.
- Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok 30min.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.