Zupa gulaszowa "Bogrács"

Zupa gulaszowa "Bogrács"

Czas Przygotowania 180 min Liczba Porcji 8 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • 1.5 kg steka wołowego bez kości
  • 2 duże cebule
  • 6-7 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1-2 łyżeczki papryki Sól
  • 2 średniej wielkości zielone papryki i pomidory
  • 1 łyżka Pasty paprykowej ostrej Univer
  • 4-5 marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • 2 kg ziemniaków

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Pokrój mięso w małe kosteczki ok 2 cm.
  2. Podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę do garnka i zeszklij ją na małym ogniu.
  3. Dodaj mięso i smaż bez żadnych przypraw aż zmieni kolor na biały, mieszając od czasu do czasu.
  4. Pokrój drobno czosnek i dodaj do mięsa wraz z kminem i papryką w proszku.
  5. Wymieszaj przez chwilę i potem dodaj od razu ok 200ml wody aby nie przypalić papryki.
  6. Dodaj posiekane pomidory oraz świeżą paprykę i dopraw solą.
  7. Dodaj ostrą pastę paprykową Univer, nałóż przykrywkę i duś całość na wolnym ogniu ok 1.5 godziny aż mięso całkowicie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu dodając odrobinę wody w razie potrzeby.
  8. W między czasie obierz warzywa.
  9. Pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę dodaj do mięsa i podduś.
  10. Pokrój ziemniaki w kosteczki ok 2.5 cm. Dodaje je do mięsa i dolej tyle wody (ok 3,5 litra) ile chcesz otrzymać zupy, i doprowadź do wrzenia.
  11. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok 30min.
  12. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Produkty z Przepisu

70 g
4,69 zł