Powrót
Udostępnij:

Zupa gulaszowa "Bogrács"

180 min
8  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska

Składniki

1.5 kg steka wołowego bez kości
2 duże cebule
6-7 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki kminku
1-2 łyżeczki papryki
Sól
2 średniej wielkości zielone papryki i pomidory
1 łyżka Pasty paprykowej ostrej Univer
4-5 marchewek
2-3 pietruszki
2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania

  1. Pokrój mięso w małe kosteczki ok 2 cm.
  2. Podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę do garnka i zeszklij ją na małym ogniu.
  3. Dodaj mięso i smaż bez żadnych przypraw aż zmieni kolor na biały, mieszając od czasu do czasu.
  4. Pokrój drobno czosnek i dodaj do mięsa wraz z kminem i papryką w proszku.
  5. Wymieszaj przez chwilę i potem dodaj od razu ok 200ml wody aby nie przypalić papryki.
  6. Dodaj posiekane pomidory oraz świeżą paprykę i dopraw solą.
  7. Dodaj ostrą pastę paprykową Univer, nałóż przykrywkę i duś całość na wolnym ogniu ok 1.5 godziny aż mięso całkowicie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu dodając odrobinę wody w razie potrzeby.
  8. W między czasie obierz warzywa.
  9. Pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę dodaj do mięsa i podduś.
  10. Pokrój ziemniaki w kosteczki ok 2.5 cm. Dodaje je do mięsa i dolej tyle wody (ok 3,5 litra) ile chcesz otrzymać zupy, i doprowadź do wrzenia.
  11. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok 30min.
  12. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Produkty z przepisu

Aktualizacja koszyka…
  • Brak produktów w koszyku.
Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.