Zupa gulaszowa "Bogrács"
Składniki
- Univer Pasta Paprykowa Ostra
- 1,5 kg steka wołowego bez kości
- 2 duże cebule
- 2 średniej wielkości zielone papryki i pomidory
- 4-5 marchewek
- 2-3 pietruszki
- 2 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki papryki
- 6-7 łyżek oleju
- Sól
Sposób przygotowania
Pokrój mięso w małe kosteczki ok. 2 cm.
Podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę do garnka i zeszklij ją na małym ogniu.
Dodaj mięso i smaż bez żadnych przypraw, aż zmieni kolor na biały, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój drobno czosnek i dodaj do mięsa wraz z kminem i papryką w proszku.
Wymieszaj przez chwilę i potem dodaj od razu ok 200ml wody, aby nie przypalić papryki.
Dodaj posiekane pomidory oraz świeżą paprykę i dopraw solą.
Dodaj 1 łyżkę Ostrej Pasty Paprykowej Univer, nałóż przykrywkę i duś całość na wolnym ogniu ok 1.5 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu dodając odrobinę wody w razie potrzeby.
W między czasie obierz warzywa.
Pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę dodaj do mięsa i podduś.
Pokrój ziemniaki w kosteczkę ok. 2,5 cm. Dodaje je do mięsa i dolej tyle wody (ok 3,5 litra), ile chcesz otrzymać zupy, doprowadź do wrzenia.
Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 30min.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 😊!