
Jakość al dente
Makarony Rummo to oryginalne włoskie makarony, które produkowane są już od ponad 175 lat. Historia marki rozpoczęła się w 1846 roku w miejscowości Benevento, nieopodal Neapolu. To tam Antonio Rummo otworzył rodzinną firmę, zajmującą się mieleniem pszenicy, pozyskiwanej od okolicznych rolników i wyrabianiem z niej makaronu.
Najwyższa jakość
Do produkcji makaronu wykorzystujemy wysokiej jakości semolinę pozyskaną z pszenicy twardej (Triticum durum). Dzięki temu nasz makaron jest al dente– sprężysty, lekko twardy w środku i miękki na zewnątrz. Pszenica durum gwarantuje też wysoką zawartość białka.
Główne cechy produktów:
- Al dente po ugotowaniu
- Zawartość aż 14,5% białka na 100g
- Wytłaczane w formach z brązu

Właściwości potwierdzone certyfikatem
Ciasto do produkcji makaronu klasycznego poddawane jest unikatowemu procesowi produkcyjnemu opatentowaną metodą „Powolnego Przetwarzania” (Lenta Lavorazione®), dzięki któremu uzyskiwany jest makaron o wyjątkowej sprężystości i smaku. Makaron swój ostateczny kształt otrzymuje w wyniku procesu wytłaczania z ciasta za pomocą specjalnych, rzemieślniczych form z brązu. Dzięki ich zastosowaniu makaron, oprócz swojego finalnego wyglądu, zyskuje też szorstką i porowatą powierzchnię, która później idealnie łączy się z sosem i zapobiega jego spływaniu z dania.

Bogata oferta
W ofercie Rummo znajdują się również makarony bezglutenowe (podczas suszenia makarony te są poddawane specjalnej obróbce parowej, dzięki której po ugotowaniu mają zbliżoną konsystencję i smak do klasycznych makaronów), gnocchi (ulubione przez Włochów tradycyjne kluski ziemniaczane) oraz makarony BIO pełnoziarniste, o wysokiej zawartości błonnika, produkowane ze 100% włoskiej, ekologicznej pszenicy durum.