
Aromatyczny bigos z Tabasco® Chipotle Sauce
Składniki
- TABASCO® Chipotle Sauce
- 1 kg kapusty świeżej
- 2 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania
- 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g łopatki wołowej
- 500 g boczku surowego bez skór
- 180 g kiełbasy myśliwskiej podwędzanej
- 150 g boczku parzonego wędzonego
- 2 duże cebule - do 400 g
- 50 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Łyżeczka czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych
- 1 goździk
- 2 ziarna jałowca
- Majeranek
Sposób przygotowania
Namocz suszone grzyby, a następnie odcedź z wody, ale nie wylewaj jej, dodaj ją później do bigosu. Odcedzone grzyby posiekaj na drobne paski.
Kapustę kiszoną odciśnij dokładnie z wody, a następnie posiekaj ją. Kapustę umieść w garnku, zalej zwykłą wodą, tak aby ją przykryć.
Posiekaj białą kapustę i umieść na sitku w zlewie. Sparz kapustę wrzątkiem. Sparzoną kapustę razem z kapustą kiszoną umieść w garnku. Garnek przykryj, zagotuj całość,a następnie zmniejsz moc palnika.
W trakcie gotowania się kapusty przygotuj mięso. Im więcej rodzajów mięs, tym bogatszy smak bigosu.
Smalec roztop na dużej patelni, a następnie wyłóż razem wszystkie rodzaje pokrojonego mięsa. Mięso podsmażaj na średniej mocy palnika.
Dodaj wszystkie przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 1 goździk, 2 ziarna jałowca. Wlej też wodę, która została z moczenia grzybów oraz dodaj posiekane grzyby. Wszystko dokładnie wymieszaj
Kolejno dodaj też podsmażone na patelni mięso. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką. Bigos gotuj cały czas na bardzo małej mocy palnika
Na samym końcu przygotuj cebule oraz wędzonki i przesmaż. Po tym czasie całą zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się bigosem. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Posiekaj też drobno suszone śliwki
Bigos gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny. Jeśli planujesz dodać do bigosu czerwone wino, to zrób to pierwszego lub ostatniego dnia gotowania bigosu, na koniec dopraw TABASCO® Chipotle Sauce.
Smacznego 😊!