
Aromatyczny dip hummusowy
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- 200 g gotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 8 łyżek wywaru do gotowania lub wody z puszki ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini (lub prażonego sezamu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminku
Sposób przygotowania
Obierz czosnek i posiekaj na grubo.
Czosnek wraz z pozostałymi składnikami umieść w naczyniu i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
Do gotowego dipu dodaj oliwę z oliwek oraz Sos Sojowy Kikkoman, dla dekoracji posyp suszoną kolendrą i papryką.
Smacznego 😊!